Wędlina z owoców morza i mąka z manioku. Eksperci przewidują, co będzie modne w 2020 roku

Z roku na rok konsumenci stają się bardziej świadomi i zwracają szczególną uwagę na to, co jedzą i kupują. Rośnie zainteresowanie ruchem less waste i wegetarianizmem oraz weganizmem. Duży wpływ na to, co jemy, ma też przywiązywanie większej wagi do zdrowia, słuchamy swoich organizmów i stawiamy na rzeczy mniej tuczące bądź mniej przetworzone.

O przewidywanie trendów kulinarnych na 2020 rok pokusił się serwis pizzaportal.pl. Zdaniem ekspertów, którzy wzięli udział w przygotowaniu zestawienia, w roku 2020 czeka nas przede wszystkim wzrost popularności użycia konopi indyjskich w produktach spożywczych. Producenci skupiają się na medycznym działaniu rośliny i starają się rozszerzać jej zastosowanie. Modne będą dania i napoje z dodatkiem konopi. Uwagę klientów ma przyciągać sam fakt, że spróbują czegoś zakazanego w wielu rejonach świata. Oczywiście serwowane przysmaki nie mają właściwości odurzających.

Własna produkcja na topie

Według analityków, bardziej skupimy się na produktach od lokalnych dostawców - to trend, który z każdym rokiem zyskuje coraz większą popularność. Kupując od miejscowych, możemy również wspierać ich firmy, co da im szansę na rozwój i konkurowanie z większymi producentami.

Wszystko przez naszą nieufność wobec masowej produkcji żywności - za jej przyczyną śmielej zakładamy własne hodowle. W 2020 roku ma się również utrzymać trend na własne uprawy - choćby te, które zakładamy na balkonach czy parapetach mieszkań.

Mini szklarnia z plastikowej butelki. Dowiedz się, jak stworzyć domową rozsadę ziół:

Zobacz wideo

Nowinki na stół - wędlina z owoców morza i mąka z manioku

Coraz więcej mówi się o wpływie wielkich hodowli zwierząt na środowisko, dlatego też większą uwagę poświecimy rybom. W Australii powstał nowy trend - wędliny z owoców morza. Być może minie trochę czasu, zanim ten trend trafi i do nas, ale warto wiedzieć, że na horyzoncie szykuje się kolejna alternatywa dla mięsa.

Nowością, która powoli zdobywa sobie sympatyków, są nowe rodzaje mąki. Osoby, które przechodzą na dietę wykluczającą zboża, mogą wybierać wśród mąki kokosowej, migdałowej czy ciecierzycowej. Mało popularną, a bogatą w błonnik i białko, jest mąka produkowana z manioku. Znana także jako kassava, mąka jest opisywana jako nieuczulająca i łatwa do trawienia.

Więcej o:
Copyright © Agora SA