Dlaczego jedzenie w samolocie nam nie smakuje? Jest proste wyjaśnienie

Nie oszukujmy się - jedzenie podawane w samolotach to nie to samo, co świeże posiłki przygotowywane w restauracjach. Wyjątkiem mogą być dania serwowane w pierwszej klasie. Jest jednak naukowe wyjaśnienie na to, dlaczego to, co jemy w samolocie, smakuje gorzej niż na ziemi.

To wina samego jedzenia? Nie do końca

Jakiś czas temu, w wywiadzie dla serwisu Refinery29 szef kuchni Gordon Ramsay powiedział:

Nie ma możliwości, żebym jadł to, co serwują w samolocie. Pracowałem dla linii lotniczych przez dziesięć lat, więc wiem, gdzie było to jedzenie i dokąd jechało oraz ile czasu zajęło, zanim w ogóle trafiło na pokład.

Tymczasem jednak wielu szefów kuchni zachwala niektóre linie lotnicze, za jakość serwowanych potraw. Najbardziej utytułowany obecnie szef kuchni Alain Ducasse zachwyca się na przykład menu linii All Nippon Airways, zaś Heston Blumenthal zasmakował w daniach linii Qantas (więcej na ten temat). I rzeczywiście, niektórymi potrawami podawanymi na pokładach samolotów, można się zachwycić.

 

Dlaczego zatem jedzenie, które niekiedy wygląda naprawdę dobrze, nie smakuje nam tak, jak to, które jemy na twardym gruncie? Okazuje się, że to wina warunków, w jakich jemy podczas lotu.

Dlaczego jedzenie w samolocie nam nie smakuje?

Na nasze odczucia - w tym również te smakowe - wpływają w znacznym stopniu warunki panujące w kabinie. Niskie ciśnienie, suche powietrze i ciągłe buczenie silników, a w przypadku niektórych pasażerów również stres - posiłek w takich warunkach nie będzie dobrze smakował. Dodatkowo, przez wysokość na jakiej się znajdujemy, nasze zmysły są przytłumione, przez co nie odbieramy bodźców tak dobrze, jak na ziemi. Badania potwierdzają, że podczas lotu nasza zdolność odczuwania smaku słonego i słodkiego spada aż o 30 procent!

Na smak dań wpływa również droga, którą potrawa musi przebyć, zanim trafi do pasażera. Posiłki zamawiane na potrzeby linii lotniczych muszą być przygotowane, spakowane i przetransportowane w jak najkrótszym czasie, żeby nie ulegały zepsuciu. Czasami pokonują duże dystanse, a po dotarciu do samolotu muszą również zostać podgrzane. Firmy przygotowujące takie dania stawiać muszą na uniwersalność - próbują dostosować się do pasażerów z różnych stron świata.

Dlaczego samoloty się spóźniają? To nie zawsze wina pogody. Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie:

Zobacz wideo

Jakie triki stosują osoby odpowiedzialne za przygotowywanie dań do samolotów? Z uwagi na to, że podczas lotu nasze zmysły ulegają przytępieniu, szefowie kuchni lepiej doprawiają serwowane dania, by nie były zbyt mdłe. Stawia się również na proste potrawy, gdyż potrzebne są ich naprawdę duże ilości. Niektóre linie lotnicze specjalnie poświęcają czas na badanie odczuć smakowych podczas lotu. Kabina do takich eksperymentów znajduje się np. w Singapurze.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.