Ceny żywności w Europie rosną, w Polsce najbardziej. Podrożały szczególnie cukier i wieprzowina

Nietrudno zauważyć, że ceny żywności idą w górę. Według danych Europejskiego Urzędu Statystycznego, trend dotyczy całej Europy, ale Polska mocno odbiega od średniej. Niestety w kierunku niekorzystnym dla klientów.

Ceny żywności w Europie rosną, w Polsce najbardziej

Niedawno Eurostat opublikował dane dotyczące porównania cen detalicznych żywności w krajach Unii Europejskiej ze stycznia 2020 i 2019 roku. Okazuje się, że w niemal wszystkich państwach ceny wzrosły - średnio o 2,8 procenta. Liczba ta nie wygląda źle, jeśli jednak chodzi o podwyżki w Polsce, te są znacznie większe. Polacy muszą zapłacić średnio o 8,1 procenta więcej niż rok temu za te same produkty. Podobnie sytuacja kształtuje się w Bułgarii, gdzie odnotowano 8-procentowy wzrost cen oraz na Węgrzech - 7,9-procentowy. Co ciekawe, w Irlandii ceny spadły o 1 procent.

Zobacz wideo Czy jedzenie wpływa na psychikę? Zobacz krótkie wideo.

Droższe owoce i mięso, tańsze - oleje

Jak podaje Marta Skrzypczyk, dyrektor biura analiz sektora rolno-spożywczego w BNP Paribas cytowana przez Portal Spożywczy:

Największy wpływ na zaistniałe zmiany miały wysokie (czasami rekordowo) ceny owoców – w przypadku Polski były one o 16,8 procenta wyższe niż rok wcześniej, zaś średnio w Unii o 6 procent. Drugą kategorią żywnościową było mięso, które w ciągu roku w polskich sklepach podrożało aż o 14,3 procenta, natomiast przeciętnie w UE o 5,6 procenta.

Nie wszystko w Polsce podrożało. Według danych Eurostatu, ceny pszenicy są o 14,3 procenta niższe w porównaniu do ubiegłego roku. Niestety nie ma to odwzorowania w cenach pieczywa i wyrobów zbożowych, który wzrósł o 5,5 procenta. Według Skrzypczyk, wpływ na taką sytuację mają rosnące koszty wynagrodzeń w branży piekarniczej.

Nieco lepsza wiadomością jest obniżka cen olejów i tłuszczów. W Polsce odnotowano spadek o 3,7 procenta, zaś w Europie o 2,6 procenta.

Najbardziej podrożała wieprzowina i cukier

Główny Urząd Statystyczny udostępnił informacje o sytuacji w kraju, w których porównano ceny żywności w grudniu 2019 z rokiem poprzednim. Według tych danych, opublikowanych na łamach Strefy Biznesu, za mięso trzeba było zapłacić o niemal 13 proc. więcej, przy czym wieprzowina podrożała aż o 23,6 proc., drób o 7,1 proc., a wędliny o prawie 12 proc. Jeśli chodzi o produkty zbożowe, cena pieczywa wzrosła o 6 proc., a mąka o 7,3. Znacznie podrożał również cukier - aż o 20,7 proc.. Za owoce zapłaciliśmy o 12,1 proc., zaś za warzywa o 12,3 proc. więcej.

Więcej o:
Copyright © Agora SA