Jesteście fanami świeżych warzyw, ale z jakiegoś powodu nie macie do nich dostępu? A może w ogóle ich nie lubicie, jednak nie bez znaczenia jest dla was zdrowa dieta? Choć świeże warzywa są ważne w codziennym odżywianiu, w innych produktach także można znaleźć prozdrowotne składniki. Warto jednak przeanalizować, w jakich ilościach je jemy. Na przykład węglowodanów powinno się spożywać mniej. Sprawdźcie, jakie produkty poza warzywami są bogate w błonnik i inne składniki odżywcze.
Jedzenie bogate w błonnik, witaminy i inne związki potrzebne organizmowi do prawidłowego odżywiania, nie jest trudne do znalezienia. Warto przede wszystkim wzbogacić dietę o produkty zbożowe. Ale nie mówimy tu o kajzerkach czy słodkich płatkach śniadaniowych, które nie mają do zaoferowania wiele ponad masę węglowodanów.
Lepiej wybrać kaszę gryczaną, jęczmienną czy bulgur. To nie tylko źródła błonnika, lecz także witamin z grupy B, wapnia, magnezu i żelaza. Dobrze także włączyć do jadłospisu brązowy ryż, który poza błonnikiem ma także sporo białka - budulca mięśni i podstawowego składnika krwi. Jeśli mowa o produktach zbożowych, nie może zabraknąć także pieczywa. Oczywiście żytniego, razowego lub z mąki graham. Już niewielka jego ilość potrafi nasycić znacznie bardziej, niż klasyczna kajzerka. A do tego dostarcza organizmowi sporo dobra, między innymi oczywiście błonnika, witamin z grupy B, manganu czy cynku. To samo dotyczy wszelkiego rodzaju otrębów i płatków żytnich.
Doskonałym źródłem błonnika oraz witamin są także warzywa strączkowe. Ich dodatkowym plusem jest to, że groch, fasolę czy soczewicę można dostać w formie puszkowanej albo suchej. Można je więc długo przechowywać. Są też bardzo sycące, zatem niewielką ilością można się porządnie najeść. Fasola zawiera także sporo wapnia, potasu i fosforu, groch - żelazo, wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B. Z kolei soczewica ma dużo białka, potasu i kwasu foliowego potrzebnego szczególnie kobietom w ciąży.
Poza produktami zbożowymi i warzywami strączkowymi, sporo błonnika i witamin znajdziecie także w nasionach. Mowa zarówno o znanym z mnóstwa dobrych właściwości siemieniu lnianym, jak i o orzechach, w szczególności pistacjach i migdałach. Siemię lniane to remedium na wiele dolegliwości, między innymi wspiera pracę jelit, a także korzystnie wpływa na stan skóry i włosów. Pistacje i migdały zawierają dużo potasu, białka, witamin z grupy B, a także antyoksydantów opóźniających procesy starzenia. Są dość kaloryczne, ale jednocześnie sycące. Zaledwie garstka wystarczy, by zwalczyć głód na długo.
Wśród jedzenia bogatego w dobroczynne składniki znajdują się także suszone owoce. Szczególnie śliwki i brzoskwinie dostarczą organizmowi sporo błonnika. Poza tym zawierają witaminę E, C, A oraz te z grupy B, potas, żelazo czy magnez. Dodatkowo są słodkie, można więc jeść je zamiast słodyczy lub dodać do wytrawnej potrawy jako przełamanie smaku.