Czy można mrozić chleb tostowy? Jak go przechowywać?

Czy można mrozić chleb tostowy? Jeśli chcemy zjeść coś ciepłego na szybko, wtedy tosty stają się idealnym rozwiązaniem. Co zrobić, żeby mieć je zawsze pod ręką?

Chleb tostowy. Co trzeba o nim wiedzieć?

Chleb tostowy to szczególny typ pieczywa, który gości niemal w każdym sklepie, supermarkecie czy punkcie piekarniczym. Różni się od zwykłego chleba tym, że zawsze występuje w pokrojonej formie, a kromki są miękkie przez bardzo długi czas. Dodatkowo chleb tostowy rzadko pleśnieje, ma długą datę do spożycia, co sprawia, że chętnie robimy jego zapas w domu. Wydaje się więc, że jest to idealny rodzaj pieczywa - to jednak nie do końca prawda. Właściwości, o których wspomniano wyżej chleb tostowy zawdzięcza posiadaniu w składzie masy sztucznych dodatków i konserwantów, które sprawiają, że zachowuje on świeżość przez wiele miesięcy. Ponadto, często pieczony jest z niskiej jakości mąki, co powoduje, że nie dostarcza organizmowi tyle cennych składników, co zwykły chleb pełnoziarnisty. 

Kolejnym zarzutem wobec pieczywa tostowego jest to, że ze względu na zawartość niskiej jakości składników, chleb ten nie syci, więc szykując tosty zazwyczaj zjadamy go zdecydowanie więcej, niż w przypadku kanapek z pełnoziarnistego chleba. W ten sposób nietrudno nałapać zbędnych kalorii, które nie tak łatwo później spalić. 

Dlatego zawsze należy czytać etykiety produktów i szukać tych, które mają jak najkrótszy skład. Podobnie jak wiele innych produktów, również zdrowy chleb tostowy jest możliwy do kupienia, trzeba tylko poświęcić chwile i znaleźć ten z dobrym składem. Świetną opcją jest też upieczenie chleba tostowego w domu

Czy można mrozić chleb tostowy?

Pieczywo jest produktem, który dość szybko czerstwieje, a przez to trafia do śmietnika, bo mało kto lubi jeść twarde, czerstwe bułki czy chleb. Jeśli chcemy zapobiec wysuszeniu pieczywa, albo zwyczajnie kupiliśmy więcej chleba na święta lub inną okazję wtedy warto zamrozić nadmiar. Chleb tostowy również można mrozić. Mrożenie sprawia, że pieczywo zachowuje świeżość i po wyjęciu z zamrażalnika, w stosunkowo krótkim czasie jest gotowe do zjedzenia. Zaleca się podzielenie chleba przed zamrożeniem, w ten sposób szybciej możemy rozmrozić potrzebną nam ilość. Chleb można zamrozić w plastikowych pojemnikach lub specjalnych woreczkach przeznaczonych do żywności.

Jak przechowywać pieczywo?

Bez względu na to, jakie pieczywo preferujemy, zawsze powinniśmy je odpowiednio przechowywać. Chleb i bułki przeważnie przechowujemy w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach - chlebakach. Na rynku występuje wiele modeli chlebaków, które są wykonane z różnych materiałów, np z:

  • plastiku
  • drewna
  • melaminy
  • metalu 

Każdy z nich ma swoje wady i zalety. Decydując się na taki pojemnik, należy zwrócić uwagę, aby przepuszczał on powietrze do środka. Długotrwałe przechowywanie chleba wymaga dobrej cyrkulacji, ale też odpowiedniej wilgotności.

W przypadku pieczywa tostowego najczęściej przechowuje się je w worku, w którym zostało zakupione i razem z nim wkłada się do chlebaka. Nie jest to najlepsze rozwiązanie. Pamiętajmy, że na opakowaniu znajdują się liczne bakterie - nie wiemy też, kto wcześniej dotykał chleba na półce w sklepie. Dlatego po zakupie pieczywo warto przełożyć bezpośrednio do chlebaka, lub jeśli ktoś woli to do lnianego woreczka, który również jest dobrym rozwiązaniem, jeśli chodzi o przechowywanie chleba i bułek. Równie dobrze sprawdzą się papierowe torebki, do których pakowane są bułki i chleby w niektórych sklepach. Takie rozwiązanie jest niezbędne, ponieważ pieczywo potrzebuje dostępu powietrza, w innym wypadku szybciej czerstwieje. Nie powinno się go też przechowywać w lodówce - odpowiednia będzie temperatura pokojowa, która spowoduje, że chleb będzie dłużej świeży.

Przepis na chleb tostowy

Jak zrobić domowy chleb tostowy? Wbrew pozorom to dość proste. Składniki, których będziesz potrzebować to: 

  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g drożdży instant)
  • płaska łyżka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 350 ml wody (lub wody wymieszanej z mlekiem w dowolnych proporcjach - jeśli lubicie bardziej mleczne, dodajcie więcej mleka)
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju 

Sposób przygotowania:

Pierwszy krok to przygotowanie rozczynu. Świeże drożdże zalewamy letnią wodą lub wodą z mlekiem, dodajemy cukier i całość delikatnie mieszamy. Pozostawiamy na kilka minut, aż mieszanka zacznie się pienić, po czym przelewamy do mąki wymieszanej z solą. Jeśli chcesz zrobić chleb tostowy z dodatkami, możesz dorzucić do niego ziarna słonecznika czy czarnuszkę. Ciasto zagniatym w szybkim tempie, może się lekko kleić do rąk. 

Przekładamy je do blaszki keksówki o wymiarach 30x11 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Wierzch ciasta pokrywamy niewielką ilością oleju. Następnie całość przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Po wyrośnięciu ciasto pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około pół godziny lub do "suchego patyczka". Po upieczeniu chleb musi wystygnąć, zanim zaczniesz go kroić. 

Zobacz wideo Przepis na chleb

Czytaj też: