Mrożone szparagi - ich właściwości, zastosowanie i przepisy

Mrożone szparagi to dobry sposób, aby dłużej cieszyć się tym smacznym, zdrowym i sezonowym warzywem. Niestety, przy ich przygotowaniu do zamrożenia, trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. Więcej informacji o nich - poniżej.

Mrożone szparagi. Dlaczego warto je mrozić?

Mrożone szparagi to dobra opcja na przedłużenie przydatności do spożycia tego cenionego, ale mimo wszystko sezonowego warzywa. Szparag lekarski, bo tak właściwie nazywa się ta roślina, to rodzaj byliny występującej w ponad dwustu odmianach, z których większość rośnie w Afryce. W Polsce występują jedynie odmiany dzikie. Co ważne, w przypadku szparagów zjadamy nie owoce, ale jadalne i mięsiste pędy. Szparagi uprawiane są od kilku tysięcy lat - znane były już w czasie starożytności i spożywane przez Egipcjan i Greków. Uważano też, że mają właściwości prozdrowotne. Przypisywano im także rolę afrodyzjaku lub rośliny, którą chciano leczyć impotencję, choroby nerek, reumatyzm lub epilepsję.

Proces mrożenia to sposób na dłuższe zachowanie walorów kulinarnych i odżywczych tego cenionego warzywa. Zalicza się do nich przede wszystkim to, że szparagi:

  • są niskokaloryczne
  • pomagają w pozbyciu się zbędnych kilogramów
  • posiadają duży zasób witamin i korzystnych dla zdrowia substancji

Wśród ostatnich wymienia się:

  • kwas foliowy
  • witaminę C
  • witaminę E
  • wapń
  • fosfor
  • potas
  • błonnik
  • inulinę

Mrożone szparagi, jak też te świeże, bardzo zalecane są więc dla kobiet pragnących zajść w ciążę, gdzie kwas foliowy ma duże znaczenie dla prawidłowego kształtowania się płodu w łonie matki. Ponadto, przyczyniają się do lepszego wyglądu naszej skóry i włosów. Dobrze wpływają na stan jelit, ale też zębów i kości. To bardzo niepozorne warzywo, zaskakuje więc swoimi dobroczynnymi własnościami. Poleca się też spożywanie szparagów tym wszystkim, którzy zmagają się z:

  • problemami ze wzrokiem
  • nadciśnieniem tętniczym
  • problemami z sercem
  • zbyt wysokim poziomem cholesterolu

Wyróżniamy trzy rodzaje szparagów, które możemy zamrozić. Będą to:

Jak mrozić szparagi, aby wydłużyć ich przydatność do spożycia?

Jak mrozić szparagi, aby zachowały najwięcej swoich właściwości? Przede wszystkim, trzeba dobrze je oczyścić i przygotować. Najlepsze będą do tego szparagi zielone. Najpierw musimy odpowiednio je umyć i odkroić twarde końcówki. Należy pamiętać, że im ciaśniej zapakujemy je w folię, tym mniejsze będzie ryzyko ich zepsucia się wraz z upływem czasu. Liczy się także to, aby przed zamrożeniem zostały dokładnie osuszone. Niekiedy mrozi się także zdrewniałe końcówki tak, aby potem wykorzystać je, jako dodatek do sałatek. Alternatywą przechowywania, zwłaszcza w przypadku chęci przygotowania, w późniejszym czasie zupy szparagowej, jest zrobienie z tego warzywa przecieru lub włożenie go w marynatę.

Co z mrożonych szparagów? Kilka dobrych rad

Co z mrożonych szparagów? W zasadzie ich zastosowanie niewiele różni się od świeżej wersji byliny - tyle tylko, że mamy je pod ręką o wiele dłużej niż do czerwca, gdy kończy się sezon na to smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Można je potraktować jako dodatek do głównego dania, ale też nieco bardziej się postarać i ugotować typowo szparagowe danie.  

Zobacz wideo Właściwości szparagów

Mrożone szparagi - przepisy. Jak przygotować smaczne dania ze szparagów?

Przepisy na mrożone szparagi - to cała gama pomysłów na odżywcze, zdrowe, czasem wręcz wyszukane potrawy. Bardzo prostym daniem, które każdy jest w stanie przygotować własnoręcznie, będzie makaron ze szparagami. Dodatkowo, jest to propozycja żywieniowa, która zadowoli również wegetarian.

Należy przygotować składniki takie, jak:

  • kilkanaście zielonych szparagów (minimum 10)
  • 100g wybranego przez siebie makaronu
  • sok z cytryny
  • czosnek
  • oliwa
  • parmezan
  • bazylia
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania rozpoczynamy od podsmażenia na oliwie czosnku. Później dodajemy pokrojone wcześniej szparagi, do tego kilka kropli soku z cytryny. Całość smażymy przez parę minut, po czym na patelnię wkładamy ugotowany wcześniej makaron i posiekaną bazylię. Na koniec danie posypujemy startym parmezanem i doprawiamy solą i pieprzem.

Więcej o: