Mrożone szparagi to dobra opcja na przedłużenie przydatności do spożycia tego cenionego, ale mimo wszystko sezonowego warzywa. Szparag lekarski, bo tak właściwie nazywa się ta roślina, to rodzaj byliny występującej w ponad dwustu odmianach, z których większość rośnie w Afryce. W Polsce występują jedynie odmiany dzikie. Co ważne, w przypadku szparagów zjadamy nie owoce, ale jadalne i mięsiste pędy. Szparagi uprawiane są od kilku tysięcy lat - znane były już w czasie starożytności i spożywane przez Egipcjan i Greków. Uważano też, że mają właściwości prozdrowotne. Przypisywano im także rolę afrodyzjaku lub rośliny, którą chciano leczyć impotencję, choroby nerek, reumatyzm lub epilepsję.
Proces mrożenia to sposób na dłuższe zachowanie walorów kulinarnych i odżywczych tego cenionego warzywa. Zalicza się do nich przede wszystkim to, że szparagi:
Wśród ostatnich wymienia się:
Mrożone szparagi, jak też te świeże, bardzo zalecane są więc dla kobiet pragnących zajść w ciążę, gdzie kwas foliowy ma duże znaczenie dla prawidłowego kształtowania się płodu w łonie matki. Ponadto, przyczyniają się do lepszego wyglądu naszej skóry i włosów. Dobrze wpływają na stan jelit, ale też zębów i kości. To bardzo niepozorne warzywo, zaskakuje więc swoimi dobroczynnymi własnościami. Poleca się też spożywanie szparagów tym wszystkim, którzy zmagają się z:
Wyróżniamy trzy rodzaje szparagów, które możemy zamrozić. Będą to:
Jak mrozić szparagi, aby zachowały najwięcej swoich właściwości? Przede wszystkim, trzeba dobrze je oczyścić i przygotować. Najlepsze będą do tego szparagi zielone. Najpierw musimy odpowiednio je umyć i odkroić twarde końcówki. Należy pamiętać, że im ciaśniej zapakujemy je w folię, tym mniejsze będzie ryzyko ich zepsucia się wraz z upływem czasu. Liczy się także to, aby przed zamrożeniem zostały dokładnie osuszone. Niekiedy mrozi się także zdrewniałe końcówki tak, aby potem wykorzystać je, jako dodatek do sałatek. Alternatywą przechowywania, zwłaszcza w przypadku chęci przygotowania, w późniejszym czasie zupy szparagowej, jest zrobienie z tego warzywa przecieru lub włożenie go w marynatę.
Co z mrożonych szparagów? W zasadzie ich zastosowanie niewiele różni się od świeżej wersji byliny - tyle tylko, że mamy je pod ręką o wiele dłużej niż do czerwca, gdy kończy się sezon na to smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Można je potraktować jako dodatek do głównego dania, ale też nieco bardziej się postarać i ugotować typowo szparagowe danie.
Przepisy na mrożone szparagi - to cała gama pomysłów na odżywcze, zdrowe, czasem wręcz wyszukane potrawy. Bardzo prostym daniem, które każdy jest w stanie przygotować własnoręcznie, będzie makaron ze szparagami. Dodatkowo, jest to propozycja żywieniowa, która zadowoli również wegetarian.
Należy przygotować składniki takie, jak:
Przygotowanie dania rozpoczynamy od podsmażenia na oliwie czosnku. Później dodajemy pokrojone wcześniej szparagi, do tego kilka kropli soku z cytryny. Całość smażymy przez parę minut, po czym na patelnię wkładamy ugotowany wcześniej makaron i posiekaną bazylię. Na koniec danie posypujemy startym parmezanem i doprawiamy solą i pieprzem.