Sok brzozowy - przechowywanie. Jak przechowywać soki, aby nie straciły swoich właściwości?
Sok brzozowy - przechowywanie. Dlaczego warto zachować go na później?
Przechowywanie soku brzozowego jest trudne z kilku powodów, ale warto zacząć od przedstawienia tego napoju. Jest to, o tyle ważne, że prawdopodobnie przez całe wieki był popularny na naszych ziemiach, jednak z czasem uległ zapomnieniu. Powrót mody na produkty niszowe, niejako odkrywane na nowo, sprawił, że znów jest zapotrzebowanie na tego typu soki.
Oskoła lub bzowina, bo tak tradycyjnie nazywało się tę ciecz, pozyskiwana jest wyłącznie wczesną wiosną z drzewa brzozy. Moment musi być odpowiednio dobrany tak, aby na drzewie nie było jeszcze liści. Musi mieć ono również odpowiednią grubość. Z reguły wybiera się okazy od 15 cm średnicy pnia, aż do ponad 30 cm. Oczywiście ilość uzyskanego płynu zależna jest między innymi od grubości pnia, ale też pomniejszych czynników i waha się pomiędzy kilkoma a nawet kilkunastoma (ok. 15) litrami. Najczęściej zbierana jest pod postacią nieco gęściejszej od wody cieczy o delikatnie zielonym zabarwieniu i nieco słodkim smaku. Technika jej pozyskiwania jest bardzo prosta: polega na zrobieniu niewielkiego, ale głębokiego nacięcia w pniu i przystawienia do niego naczynia szklanego lub emaliowanego tak, aby pozyskiwany sok mógł przez pewien czas swobodnie skapywać. Dawniej bywało, że napój uzyskiwano też z pączków lub nawet liści brzozy, ale obecnie raczej się tego nie praktykuje.
Skład soku brzozowego jest bardzo wartościowy dla zdrowia. Pomimo tego, że w 95 proc. składa się z wody, znajdują się w nim również dobroczynne substancje takie, jak:
- kwas cytrynowy
- kwas jabłkowy
- wapń
- fosfor
- potas
- żelazo
- witamina B
- miedź
- garbniki
- flawonoidy
Przede wszystkim jest więc źródłem bardzo potrzebnej witaminy C. Picie soku z brzozy ma znaczenie dla wzmocnienia odporności organizmu, oczyszczania z toksyn i dodania energii. Oskoła stosowana zewnętrznie bywa zalecana osobom, które zmagają się z trądzikiem. Podobnie rzecz ma się co do oparzeń lub odparzeń. Ponadto, sok brzozowy poleca się szczególnie w przypadku osób chorych na:
- nowotwory
- kamicę nerkową
- dnę moczanową
- obrzęki sercowo - naczyniowe
- grypę
- bóle reumatyczne
Dawkowanie soku z brzozy, podobnie jak czas jego spożywania, są uzależnione od celu, który chce się osiągnąć. Nieco mniejsze dawki przyjmuje się profilaktycznie, większe zaś w obliczu choroby. Warto najpierw zasięgnąć opinii lekarza. Z reguły soku z brzozy nie wolno stosować w przypadku:
- reakcji alergicznych na pyłek brzozy
- niewydolności układu moczowego
- specyficznych schorzeń serca i nerek
Jak przechowywać sok z brzozy? Najważniejsze porady
Jak przechowywać sok z brzozy? Najprostszym wyjściem jest zakup gotowego preparatu w aptece. Jeśli decydujemy się jednak na własnoręczne pozyskanie - sytuacja się nieco komplikuje. Przede wszystkim zaleca się, przetrzymywanie tak zebranego napoju w szklanym lub emaliowanym pojemniku. W normalnej sytuacji, gdy przyjmujemy naturalny środek pozyskiwany z brzozy, jest on przeznaczony do spożycia około czterech dni. Mniej więcej na tyle czasu można go umieścić w lodówce bez ryzyka zatrucia lub utraty cennych właściwości. Chęć przedłużenia okresu przechowywania, zmusza nas do poszukania alternatywnych możliwości konserwacji. Tworzy się więc z tego produktu:
- nalewki brzozowe lub wino brzozowe
- syrop brzozowy
- ocet brzozowy
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
- Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur
- Marchewki pokryły się białym nalotem lub czarnymi plamami? Wyjaśniamy, co to znaczy i czy można je jeść