Mrożenie - sprawdzona metoda konserwowania żywności
Mrożenie jest jedną z najskuteczniejszych form zabezpieczania żywności przed zepsuciem. Właściwie zamrożone produkty można przechowywać nawet przez rok. Ważne jest jednak, aby przestrzegać kilku zasad, które sprawią, że po rozmrożeniu żywność będzie dalej nadawać się do spożycia:
Czy można mrozić masło?
Przygotowując produkty do zamrożenia często stajemy przed pytaniem co można mrozić, a co nie. I tak naprawdę jest niewiele produktów, które do mrożenia się nie nadają. Wymienić tu można choćby warzywa takie jak ogórek, rzodkiewka czy sałata, które w swojej strukturze posiadają bardzo dużo wody, co sprawia, że po rozmrożeniu tracą smak, robią się wodniste i wręcz niejadalne.
Które produkty można mrozić?
A co z tłuszczami takimi jak masło czy smalec? Czy je także możemy zamrozić bez konsekwencji utraty właściwości? Otóż masło, podobnie jak jak większość produktów spożywczych, może zostać zamrożone.
W zależności od preferencji, mamy dwa możliwe sposoby na mrożenie masła:
Masło można także pozbawić oryginalnego opakowania i zamrozić w przeznaczonych do tego celu woreczkach lub pojemnikach. Równie dobrze sprawdzi się tutaj folia aluminiowa, w którą możemy owinąć porcję masła przeznaczoną do dłuższego przechowywania. Tak przygotowany produkt może leżeć w zamrażarce około 6-8 miesięcy. Chcąc prawidłowo rozmrozić masło, należy wyjąć je z zamrażalnika i pozostawić w lodówce na całą noc. Rano będzie gotowe do użycia.
Jak długo produkty mrożone nadają się do spożycia?
Produkty mrożone przeważnie mogą dość długo pozostawać w tym stanie, bez większego uszczerbku dla ich wartości odżywczych. Ogólnie przyjmuje się, że nie powinno przechowywać się mrożonek dłużej niż 12 miesięcy. Jednak, gdy zagłębimy się w temat, szybko przekonamy się, że w im niższej temperaturze przechowywana jest żywność, tym dłużej może ona być składowana. Najkrótszy czas w zamrożeniu powinny przebywać ryby, czyli wspomniane sześć miesięcy. Warzywa i owoce śmiało można przechowywać około roku, a masło nawet do ośmiu miesięcy. Co ciekawe, mrozić można także łuskane orzechy, które spokojnie w takich warunkach przetrwają około osiem miesięcy. Podobnie jest w przypadku wszelkiego typu ziół, które stosujemy jako dodatek do potraw - umyte i posiekane mogą w zamrażarce swobodnie pozostawać kilka miesięcy.