Zdrowsza od kiszonek i czosnku. Mimo to niewielu Polaków zna rukiew wodną

Ma więcej zdrowotnych właściwości niż jakiekolwiek inne warzywo. Mimo to Polacy wciąż najczęściej wybierają czosnek i ogórki kiszone. Dlaczego warto sięgać także po rukiew wodną?

Rukiew wodna to roślinka, która wyglądem, a także smakiem przypomina rzeżuchę. Ma dość pikantny smak i zapach. Co ciekawe, jadalne są zarówno listki, jak w przypadku rzeżuchy, jak i nasionka. Tych można użyć na przykład do kanapek, sałatek lub domowego chleba (tu znajdziecie najlepsze przepisy na domowy chleb: w godzinę, na zakwasie, do odrywania).

Najzdrowsze warzywo na świecie

Rukiew wodna została ogłoszona najzdrowszym warzywem na świecie. Do tego wyróżnienia przyczyniło się badanie naukowców z Uniwersytetu Williama Patersona. Przeanalizowali 47 warzyw pod względem zawartości 17 składników odżywczych, między innymi żelaza, witaminy C, K oraz z grupy B. Rukiew okazała się bezkonkurencyjna, bowiem wyprzedziła takie warzywa, jak szpinak, jarmuż czy brokuły. Tym samym stała się wzorem, do którego porównuje się zdrowotne właściwości innych warzyw. Na podstawie tego badania, rukiew wodna została umieszczona na pierwszym miejscu wśród najzdrowszych warzyw przez amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC).

Rukiew wodna ma więcej beta-karotenu niż marchew, witaminy C niż cytrusy i potasu niż pomidory. Jest też bogata w witaminę A i E, czyli antyoksydanty, które hamują procesy starzenia i pozytywnie wpływają na stan skóry i paznokci. Duża zawartość witamin sprawia, że włączanie rukwi wodnej do codziennej diety wspomaga walkę z awitaminozą (niedoborem lub całkowitym brakiem witamin w organizmie). Do jej właściwości zdrowotnych zalicza się także działanie przeciwnowotworowe. Trudno przypisywać jej możliwość leczenia raka, jednak wielokrotne badania wskazują, że za sprawą zawartych w niej izotiocyjanianów, rukiew wodna ma udział w hamowaniu namnażania się komórek nowotworowych.

Czy to oznacza, że można ją jeść bez zahamowań? Jak ze wszystkim, należy zachować rozwagę. Zbyt duża ilość rukwi wodnej w diecie może powodować podrażnienie błon śluzowych jelit i pęcherza.

Zobacz wideo Sprawdź także właściwości siostry rukwi wodnej - rzeżuchy. To także bogate źródło witaminy C. Czego jeszcze?

Gdzie znaleźć rukiew wodną?

To roślina, którą trudno spotkać w naturalnych warunkach w Polsce. Być może dlatego nie jest tak popularna, jak chociażby rzeżucha, z którą kojarzą się przede wszystkim obchody Wielkanocy (więcej o tej roślinie: Rzeżucha - właściwości, jak posiać rzeżuchę, ile ona rośnie?). Mimo to wcale nie jest trudno dostać jej listki lub nasionka do samodzielnego wyhodowania. Listków warto szukać w pobliżu ziół i sałat w większych sklepach spożywczych oraz tych ze zdrową żywnością. Zaś nasionka znajdziecie w sklepach ogrodniczych lub online.

Jak wyhodować rukiew wodną?

Można to zrobić na dwa sposoby. Jeśli zaopatrzycie się w nasionka, należy posiać je w ziemi (w doniczce lub na grządce) najlepiej wiosną lub latem. Druga metoda zakłada kupno świeżych listków. Należy wybrać najlepiej wyglądające łodyżki i umieścić je w płytkim naczyniu wypełnionym wodą. Gdy wypuszczą korzonki, wystarczy przesadzić je do ziemi i zapewnić im dostateczny dostęp światła i regularne podlewanie.

Więcej o:
Copyright © Agora SA