Przechowywanie warzyw. Co zrobić, by długo zachowały świeżość?

Jak przechowywać warzywa? Ile i gdzie mogą leżeć, by jak najdłużej były dobre do zjedzenia? Wiedza z tego zakresu przydaje się zwłaszcza wtedy, gdy nie możemy regularnie odwiedzać targu lub warzywniaka.

Jak przechowywać warzywa? Kilka podstawowych zasad

Po sporych zakupach na pobliskim targu niejednokrotnie zadajemy sobie pytanie - jak przechowywać warzywa? Co zrobić, żeby jak najdłużej zachowały świeżość? Odpowiedź wcale nie jest taka prosta, jakby się mogło z pozoru wydawać. Po pierwsze, trzeba będzie je podzielić kolorystycznie. Warzywa zielone, miękkie takie jak sałaty i kapusty przechowujemy w lodówce. Należy jednak pamiętać, że nie można ich zamykać w szczelnych pojemnikach. Przydatne będą:

  • salaterki 
  • miseczki
  • papierowe ręczniki

Wyłóż pojemnik papierem lub serwetką, następnie połóż sałatę lub kapustę na wierzch, nakryj warzywa papierowym ręcznikiem i gotowe. W taki sposób skutecznie ochronisz je przed negatywnym wpływem powietrza oraz wilgoci.

W przypadku warzyw zielonych unikaj plastikowych worków oraz folii próżniowej. Drobną zieleninę jak roszponka, rukola lub szpinak dokładnie umyj i wysusz przed włożeniem do lodówki. Nie chodzi oczywiście o to, aby wysuszyć rukolę listek po listku, tylko przemyć wodą, a następnie strzepnąć całość nad zlewem. W ten sposób nie pozbywamy się całkowicie wody, tylko ograniczamy jej ilość i właśnie o to chodzi.

Jak przechowywać warzywa w lodówce?

Jak przechowywać warzywa w lodówce, tak aby zachowały świeżość jak najdłużej? Generalnie, lodówka jest najlepszym miejscem do przechowywania żywności, musimy jednak pamiętać o kilku zasadach:

  • warzywa przechowujemy po odcięciu naci, zachowają dłużej świeżość
  • miejsce dla warzyw w lodówce to ostanie piętro, czyli duży plastikowy pojemnik na dnie

W lodówce powinno się umieszczać:

Co zrobić z papryką? Paprykę podobnie jak bakłażan możemy również przechowywać w lodówce, nie kładziemy jej jednak obok zielonych warzyw. Wydzielany przez nią etylen sprawia, że szybko żółkną i tracą swoje właściwości.

Źle w lodówce czują się: pomidory, ogórki, cebula oraz czosnek. Pomidory i ogórki pod wpływem zimna tracą swoje walory smakowe, cebula i czosnek natomiast szybciej pleśnieją. Lepiej przechowywać je na wierzchu, na przykład na blacie lub zapakować do papierowej torby z kilkoma dziurkami, które zapewnią lepszą wentylację.

Przechowywanie warzyw bulwiastych

Jak przechowywać warzywa, takie jak ziemniaki? Idealną opcją dla nich będzie przydomowa piwniczka. W przypadku osób, które mają wokół domu kawałek ziemi, z pewnością warto pomyśleć o takim mini budynku. Wszyscy, którzy mieszkają w blokach, kartofle mogą zapakować do papierowej torby - mają one mieć przede wszystkim sucho. Taki pakunek umieszczamy w przewiewnym i zaciemnionym miejscu.

Co zrobić z innymi warzywami, których nie należy przechowywać w lodówce? Możemy je podobnie jak w przypadku ziemniaków, przełożyć do papierowej torby i odstawić w odpowiednie miejsce lub włożyć do wiklinowego koszyka i nakryć.

Zobacz wideo Jak przechowywać warzywa?

Ile można przechowywać warzywa? Reguła dwóch dni

Kolejną sprawą, nad którą należy się zastanowić jest kwestia czasowa, czyli ile można przechowywać warzywa? Zasada jest prosta: warzywa w lodówce możemy przetrzymać do dwóch dni. Oczywiście czasami zdarzają się wyjątki, jednak na ogół warto trzymać się wspomnianej reguły. Wtedy będziemy mieć pewność, że przygotowany przez nas posiłek składa się z pełnowartościowych składników.

Ważnym jest również odpowiedni wybór jarzyn w sklepie:

  • staraj się unikać kupowania bardzo dojrzałych warzyw, chyba że chcesz przygotować z nich danie jeszcze tego samego dnia
  • już na etapie sklepowej półki dokładnie przyjrzyj się wybranym warzywom, czy nie ma na nich pleśni, co niestety dość często się zdarza
  • warzywa uszkodzone połóż w lodówce na wierzchu, tak aby szybko je zużyć, zanim się zepsują

Jak przechowywać warzywa na zimę? Kilka przydatnych rad

Robimy zapasy na porę śniegu, czyli jak przechowywać warzywa na zimę?

  • dla ziemniaków najlepsza będzie wspomniana piwniczka lub jeśli takowej nie posiadamy - zaciemniona półka
  • resztę warzyw możemy zamrozić, proces ten dobrze znosi marchewka, należy jednak poprzedzić go dokładnym umyciem i obraniem jarzyny
  • ponadto, w zamrażarce możemy przechowywać dynię, która jest powszechnie uznawana za warzywo najmniej uczulające
  • z ogórków najlepiej zrobić weki, podobnie w przypadku grzybów i pomidorów. Te ostatnie można także wysuszyć w dedykowanej suszarce
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.