Przechowywanie warzyw. Co zrobić, by długo zachowały świeżość?
Jak przechowywać warzywa? Kilka podstawowych zasad
Po sporych zakupach na pobliskim targu niejednokrotnie zadajemy sobie pytanie - jak przechowywać warzywa? Co zrobić, żeby jak najdłużej zachowały świeżość? Odpowiedź wcale nie jest taka prosta, jakby się mogło z pozoru wydawać. Po pierwsze, trzeba będzie je podzielić kolorystycznie. Warzywa zielone, miękkie takie jak sałaty i kapusty przechowujemy w lodówce. Należy jednak pamiętać, że nie można ich zamykać w szczelnych pojemnikach. Przydatne będą:
- salaterki
- miseczki
- papierowe ręczniki
Wyłóż pojemnik papierem lub serwetką, następnie połóż sałatę lub kapustę na wierzch, nakryj warzywa papierowym ręcznikiem i gotowe. W taki sposób skutecznie ochronisz je przed negatywnym wpływem powietrza oraz wilgoci.
W przypadku warzyw zielonych unikaj plastikowych worków oraz folii próżniowej. Drobną zieleninę jak roszponka, rukola lub szpinak dokładnie umyj i wysusz przed włożeniem do lodówki. Nie chodzi oczywiście o to, aby wysuszyć rukolę listek po listku, tylko przemyć wodą, a następnie strzepnąć całość nad zlewem. W ten sposób nie pozbywamy się całkowicie wody, tylko ograniczamy jej ilość i właśnie o to chodzi.
Jak przechowywać warzywa w lodówce?
Jak przechowywać warzywa w lodówce, tak aby zachowały świeżość jak najdłużej? Generalnie, lodówka jest najlepszym miejscem do przechowywania żywności, musimy jednak pamiętać o kilku zasadach:
- warzywa przechowujemy po odcięciu naci, zachowają dłużej świeżość
- miejsce dla warzyw w lodówce to ostanie piętro, czyli duży plastikowy pojemnik na dnie
W lodówce powinno się umieszczać:
- pietruszkę
- rzodkiewkę
- kukurydzę
- kalarepę
- kalafior
- wszelkie warzywa zielone
Co zrobić z papryką? Paprykę podobnie jak bakłażan możemy również przechowywać w lodówce, nie kładziemy jej jednak obok zielonych warzyw. Wydzielany przez nią etylen sprawia, że szybko żółkną i tracą swoje właściwości.
Źle w lodówce czują się: pomidory, ogórki, cebula oraz czosnek. Pomidory i ogórki pod wpływem zimna tracą swoje walory smakowe, cebula i czosnek natomiast szybciej pleśnieją. Lepiej przechowywać je na wierzchu, na przykład na blacie lub zapakować do papierowej torby z kilkoma dziurkami, które zapewnią lepszą wentylację.
Przechowywanie warzyw bulwiastych
Jak przechowywać warzywa, takie jak ziemniaki? Idealną opcją dla nich będzie przydomowa piwniczka. W przypadku osób, które mają wokół domu kawałek ziemi, z pewnością warto pomyśleć o takim mini budynku. Wszyscy, którzy mieszkają w blokach, kartofle mogą zapakować do papierowej torby - mają one mieć przede wszystkim sucho. Taki pakunek umieszczamy w przewiewnym i zaciemnionym miejscu.
Co zrobić z innymi warzywami, których nie należy przechowywać w lodówce? Możemy je podobnie jak w przypadku ziemniaków, przełożyć do papierowej torby i odstawić w odpowiednie miejsce lub włożyć do wiklinowego koszyka i nakryć.
Ile można przechowywać warzywa? Reguła dwóch dni
Kolejną sprawą, nad którą należy się zastanowić jest kwestia czasowa, czyli ile można przechowywać warzywa? Zasada jest prosta: warzywa w lodówce możemy przetrzymać do dwóch dni. Oczywiście czasami zdarzają się wyjątki, jednak na ogół warto trzymać się wspomnianej reguły. Wtedy będziemy mieć pewność, że przygotowany przez nas posiłek składa się z pełnowartościowych składników.
Ważnym jest również odpowiedni wybór jarzyn w sklepie:
- staraj się unikać kupowania bardzo dojrzałych warzyw, chyba że chcesz przygotować z nich danie jeszcze tego samego dnia
- już na etapie sklepowej półki dokładnie przyjrzyj się wybranym warzywom, czy nie ma na nich pleśni, co niestety dość często się zdarza
- warzywa uszkodzone połóż w lodówce na wierzchu, tak aby szybko je zużyć, zanim się zepsują
Jak przechowywać warzywa na zimę? Kilka przydatnych rad
Robimy zapasy na porę śniegu, czyli jak przechowywać warzywa na zimę?
- dla ziemniaków najlepsza będzie wspomniana piwniczka lub jeśli takowej nie posiadamy - zaciemniona półka
- resztę warzyw możemy zamrozić, proces ten dobrze znosi marchewka, należy jednak poprzedzić go dokładnym umyciem i obraniem jarzyny
- ponadto, w zamrażarce możemy przechowywać dynię, która jest powszechnie uznawana za warzywo najmniej uczulające
- z ogórków najlepiej zrobić weki, podobnie w przypadku grzybów i pomidorów. Te ostatnie można także wysuszyć w dedykowanej suszarce
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku