Jak przechowywać pieczarki, żeby nie ściemniały? Kilka przydatnych porad

Jak przechowywać pieczarki, żeby nie ściemniały, a przy tym były długo smaczne i zdrowe? Istnieją sposoby, dzięki którym możemy dłużej cieszyć się świeżością tych bardzo chętnie wybieranych grzybów.

Jak przechowywać pieczarki? Dlaczego tak je cenimy?

Jak przechowywać pieczarki, aby zachowały wszystkie swoje walory smakowe i odżywcze? Wydaje się, że nie jest to proste. Bardzo często zdarza się, że nawet na sklepowych półkach można znaleźć produkty, które wizualnie prezentują się nieświeżo. Dlaczego tak chętnie wybieramy te grzyby planując swój jadłospis? Powodów jest przynajmniej kilka:

  • niska cena
  • duża dostępność
  • zastosowanie do wielu dań
  • mają niewiele kalorii
  • posiadają cenne składniki odżywcze

Dodatkowo niewiele jest osób, które z całym przekonaniem stwierdzą, że nie lubią pieczarek. Mimo swojej nietrwałości, grzyby te posiadają cały szereg prozdrowotnych właściwości.

Ponieważ zaliczamy je do grzybów, tak jak większość z nich składają się w dużej mierze z wody i nie dostarczają zbyt wielu kalorii. Posiadają za to, następujące witaminy i przydatne dla organizmu związki:

  • witaminy B-B2
  • witaminę B5
  • witaminę B6
  • witaminę B1
  • witaminę B3
  • witaminę C
  • kwas foliowy
  • ryboflawina
  • miedź
  • selen
  • potas
  • fosfor

Pieczarki poleca się więc osobom zmagającym się z cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym, chorobą wieńcową lub nadwagą. Dodatkowo wspomagają układ krążenia i mają dodatni wpływ na wzmacnianie odporności.

Jak przechowywać pieczarki, żeby nie ściemniały? Fachowe porady

Jednym z najczęstszych pytań, dotyczących magazynowania żywności, jest tytułowe - jak przechowywać pieczarki, żeby nie ściemniały? Pomimo tego, że są tak bardzo powszechne i mają szerokie zastosowanie w różnych kuchniach świata, pieczarki należą do produktów bardzo nietrwałych. Ich przydatność do spożycia można wydłużyć poprzez odpowiednią obróbkę, czyli:

Podczas stosowania każdej z powyższych metod, należy - po pierwsze, zwracać uwagę na odpowiednią jakość wybieranego produktu. Pieczarki powinny być jędrne, w pełni ukształtowane i twarde. Ma na to wpływ zarówno odpowiednia selekcja, jak też staranny zbiór i taki sposób transportu, aby nie powstawały mechaniczne uszkodzenia. Po zbiorze grzyby muszą zostać schłodzone do dwóch lub trzech stopni Celsjusza po to, aby przestały dalej rosnąć. Bardzo dobrym sposobem rozwiązującym problem tego, jak przechowywać pieczarki, żeby nie ściemniały, jest skropienie ich niewielką ilością soku z cytryny. 

W domu optymalną temperaturą przechowywania jest z reguły jeden stopień Celsjusza i wilgotność oscylująca wokół 90 proc. Należy pamiętać, aby nie trzymać pieczarek w temperaturze niższej niż zero stopni, ponieważ tracą wtedy swoje właściwości odżywcze, wizualne i smakowe.

Mrożenie pieczarek należy poprzedzić odpowiednim przygotowaniem. Grzyby trzeba oczyścić i umyć. Niekiedy zaleca się wystawić je na krótkotrwałe działanie gorącej wody, po czym znów je chłodzimy. Powinno to pomóc w zachowaniu przez grzyby odpowiedniej konsystencji. Ważne też, aby porcjować pieczarki i dzielić na taką ilość, którą uważamy za wystarczającą do wykorzystania na jeden raz.

Zobacz wideo Przepis na faszerowane pieczarki

Ile można przechowywać pieczarki?

Ile można przechowywać pieczarki, żeby nie straciły cennych wartości? Pieczarki białe przechowuje się około czterech dni, ciemniejsze zaś do sześciu dni. Nie tylko kolor i twardość decydują o tym, ile można magazynować pieczarki. Wiele zależy od tego, jak były zbierane i przechowywane zanim trafiły do naszej lodówki. Również dzięki opisanym zasadom przechowywania można nieco wydłużyć czas w którym grzyby te będą nadawać się do spożycia i zachowają swoje właściwości. Niekiedy mówi się nawet o 10 dniach przydatności, przy grzybach o wysokiej jakości.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.