Z reguły podaje się wartości oscylujące wokół czterech-pięciu miesięcy po ich zbiorze, ale są to okresy bardzo umowne. Wiele zależy od tego, jakim gatunkiem tego smacznego owocu dysponujemy - niektóre deserowe odmiany bardzo źle znoszą przechowywanie powyżej kilku miesięcy, inne będą do tego bardziej odpowiednie. Wśród ostatnich dobrym przykładem może być twarda i ciężka Reneta Szara, jeden z tradycyjnych i bardzo chętnie uprawianych w Polsce gatunków. Kolejną kwestią jest właściwy zbiór, proces schładzania i to, czy owoce posiadają otarcia lub jakieś mechanicznie powstałe wady. Każde obicie czy rozcięcie skórki automatycznie skraca okres przydatności jabłka do jego długotrwałego przechowywania. Przed rozpoczęciem starań o właściwe zabezpieczenie owoców, warto więc postawić na odpowiednią selekcję.
Trzeba dodać, że jabłka warto przechowywać zwłaszcza, jeśli pochodzą z naszej własnej, choćby niewielkiej uprawy. Mamy wówczas pewność, że są zdrowe, co nie zawsze możemy powiedzieć o owocach, które kupujemy w supermarkecie. Dostarczają naszemu organizmowi bardzo dużo pożytecznych substancji i witamin, wśród których można wymienić:
Zanim więc zastanowimy się nad tym, jak przechowywać jabłka, trzeba podkreślić ich właściwości prozdrowotne i rolę w profilaktyce groźnych chorób. Chronią między innymi przed:
Temat jest ważny zarówno dla przedsiębiorców prowadzących działalność sadowniczą, jak i dla tych, którzy posiadają mniejsze plantacje z myślą o sprzedaży jabłek. Z reguły osoby zajmujące się tą branżą, muszą mieć odpowiednie pomieszczenia z temperaturą oscylującą wokół jednego stopnia Celsjusza, o dobrej wentylacji. Cyrkulacja powietrza, w miejscu gdzie magazynowane są jabłka ma duże znaczenie, z powodu konieczności usuwania ulatniającego się etylenu. Jego nadmiar będzie prowadził do szybszego dojrzewania owoców, co niekorzystnie wpłynie na długość ich przechowywania.
Bardzo ważna jest zasada, aby podczas jakiegokolwiek rodzaju przechowywania nie łączyć ze sobą różnych gatunków jabłek. Mogą się różnić nie tylko cechami fizycznymi lub smakiem, ale też podatnością na grzyby, pleśnie lub zwyczajnie mieć bardzo zróżnicowaną tolerancję na długotrwałe przechowywanie. Magazynowanie powinno się odbywać w drewnianych skrzynkach wyściełanych papierem, chociażby gazetami. Przyjmuje się, że optymalnie w jednej skrzyni powinno znajdować się 15 kilogramów owoców. Takie drewniane opakowania są najlepsze ze względu na to, że umożliwiają większy obieg powietrza i nie powodują tak wielkiego ucisku.
Jak przechowywać jabłka w domu? Niewielka piwnica lub spiżarnia mogą w zupełności wystarczyć pod warunkiem, że nie ma w nich zbyt dużej wilgoci. Oczywiście, również wydzielone miejsce w kuchni na pewien czas spełni swoją rolę, ale nie można liczyć na tak dobre wyniki jak w przypadku chłodnej i dobrze wentylowanej przestrzeni w piwnicy. Niewielkie ilości tych smacznych owoców z powodzeniem przechowamy w lodówce. Jeśli nie posiadamy piwnicy lub dość miejsca w chłodziarce - pozostaje postawić na zrobienie z jabłek przetworów o zdecydowanie dłuższym okresie przydatności.