Mąka należy do produktów z długą datą przydatności do spożycia. Warto jednak pamiętać, że nie można jej przechowywać latami. Odpowiedź na pytanie ile możemy ją trzymać w domu, zależy głównie od rodzaju produktu, który kupujemy i chcemy odłożyć do wykorzystania na później. Mimo tego, że jest jednym z podstawowych artykułów spożywczych, w absolutnie każdej kuchni świata, mąka posiada bardzo wiele odmian. Różnią się one nie tylko stopniem zmielenia, kolorem, smakiem, ale przede wszystkim wartościami odżywczymi, które mają znaczenie dla diety prawidłowo odżywiającego się człowieka. Przyjmuje się, że z samej tylko pszenicy wytwarza się kilkanaście rodzajów mąki. Istnieją gatunki bardziej odpowiednie do pieczenia, nadające się do gotowania, ale również te, które poleca się osobom, których jadłospis jest ograniczony z racji choroby lub alergii pokarmowej. Każda z odmian ma nieco inny czas przechowywania. Dla przykładu:
Odpowiedź ma bardzo duże znaczenie dla możliwej długości przechowywania tego produktu. Do bardzo ogólnych, ale typowych wskazań, należy rada, aby temperatura w wybranym miejscu nie była wyższa, niż 15 stopni C, chociaż zaleca się 9-10 stopni. Oczywiście, pomieszczenie musi być bardzo suche - mąka, bez znaczenia co do jej rodzaju, bardzo sprawnie chłonie wodę. Jej obecność to już prosta droga do zepsucia się produktu. Miejsce przechowywania mąki musi być również bardzo czyste i wolne od możliwości przeniknięcia zanieczyszczeń. Oczywiście warto pamiętać, aby świeżej mąki nie łączyć ze starą i przestrzegać zasad higieny. Bez tego łatwo mogą się w niej zalęgnąć pasożyty.
Do przechowywania mąki w domu tradycyjnie służyły worki materiałowe, gdzie składowano pokaźne ilości tego produktu. Najbardziej optymalnymi były te wykonane z juty. Należało pamiętać, aby nie stawiać ich bezpośrednio na ziemi, ale na jakimś rodzaju podestu, który mógłby zapewnić lepszą wentylację. Współcześnie niewiele osób zaopatruje się w tak duży zapas mąki - przeważają zakupy kilku lub nawet kilkunastu kilogramów produktu zapakowanych w papierowe torebki, które nabyć można w supermarkecie lub każdym osiedlowym sklepie spożywczym. Posiadanie niewielkich ilości nie zwalnia jednak nikogo od zachowania zasad bezpiecznego przechowywania - nawet w kilogramie mąki mogą się z czasem pojawić pasożyty.
Podstawą jest zakup mąki, która z uwagi na zapach i jasny kolor (z wyjątkiem np. żytniej) wydaje się być świeża i biała. Dobrze przeznaczyć na tego rodzaju produkty osobną szafkę, gdzie będzie panowała wzorowa czystość. Warto też, aby obok opisywanego produktu nie było w niej takich, które posiadają zdecydowany i intensywny zapach. Mąka bardzo szybko chłonie zapach otoczenia. Moment, gdy otworzymy opakowanie zakupionej mąki, powinien wiązać się z przesypaniem tego, co pozostało do szczelnie zamkniętego słoika lub pojemnika. Może być to naczynie, które wcześniej służyło przechowywaniu czegoś innego, byle było dobrze wymyte i zdezynfekowane.