Ile można przechowywać banany? Odpowiedź zależy od przynajmniej kilku czynników. Te bardzo smaczne i lubiane owoce występują na świecie w stosunkowo dużej liczbie gatunków, różniących się wielkością, kolorem i konsystencją. W tropikalnych strefach Ameryki Południowej podstawą diety są banany warzywne - znacznie bardziej twarde i mniej słodkie, niż te, które występują z reguły w polskich sklepach. Nadają się do smażenia lub gotowania, czas ich przechowywania jest nieco dłuższy.
Dojrzałe, żółte i stosunkowo miękkie banany, które z pozoru wydają się być najbardziej atrakcyjne, będą mogły poleżeć w temperaturze pokojowej najwyżej trzy dni. Szybko zrobią się czarne i nieapetyczne. Alternatywą dla nich jest kupowanie stosunkowo mało dojrzałych, zielonych owoców, które charakteryzować będzie nieco dłuższa przydatność do spożycia. Warto też przyjrzeć się czy nie mają przebarwień lub uszkodzeń mechanicznych, mogą to być decydujące czynniki odnośnie tego, ile można je przechowywać. W każdym z obu przypadków, robiąc duże zakupy, narażamy się na straty - oczywiście o ile nie będziemy akurat mieć szczególnego apetytu na te zdrowe owoce. Jeśli wybieramy owoce w duchu "zero waste" warto wybrać te mocno dojrzałe i zjeść je jak najszybciej, np w formie koktajlu. Świetnym sposobem na zużycie dojrzałych bananów jest też chlebek bananowy.
Banany zawierają bowiem między innymi:
Ponadto wspomagają organizm w walce z chorobami takimi, jak nadciśnienie tętnicze lub nadwaga, pozwalają bowiem na skuteczniejszą walkę z cholesterolem. Dodatkowo w poszczególnych krajach wykorzystuje się je również do wyrobu mączki bananowej lub kaszki bananowej. Ich udział w diecie jest więc zdecydowanie większy, niż u nas.
Jak przechowywać banany, aby wydłużyć ich okres przydatności? Do najważniejszych rad należy to, aby stosunkowo szybko wyciągnąć je z foliowej torby lub opakowania, które nie przepuszcza powietrza. Najlepiej, jak w przypadku wielu innych owoców i warzyw, także banany przechowywać w chłodnym miejscu, które jest dobrze wentylowane i ciemne. Alternatywą jest schowanie ich do lodówki - w tym przypadku można włożyć je do foliowego woreczka, choć niekoniecznie pozwoli to na bardzo długie cieszenie się żółtą skórką. Nie warto za to bananów przetrzymywać razem z innymi owocami, ponieważ wytwarzają etylen o właściwościach przyspieszających wzrost roślin.
Jak przechowywać banany, by bardzo mocno wydłużyć okres ich przydatności do spożycia? Najlepszym wyjściem jest niska temperatura, gdzie mowa przede wszystkim o zamrożeniu tych popularnych owoców. Chodzi o to, aby pokroić je w talarki i włożyć do plastikowych torebek według uznania i zapotrzebowania. W celu powstrzymania szybkiego ciemnienia owoców można skropić je sokiem z cytryny, pomarańczy lub grejpfruta. Dzięki temu będą się znacznie lepiej prezentować. Podobny zabieg można wykonać w przypadku świeżych owoców, które na przykład chcemy umieścić na cieście.