Jak przechowywać cebulę, aby była świeża i pełna witamin?
Jak przechowywać cebulę?
Cebulę można lubić, kochać lub nienawdzieć. Nie da się jednak nie zauważyć, że jest istotnym składnikiem wielu dań, szczególnie w kuchni polskiej. Jak ją przechowywać? Należy to robić w sposób, który pozwoli na długotrwałe utrzymywanie w stanie, który po zjedzeniu dostarczy organizmowi wielu witamin.
Cebula należy do warzyw o dość długiej przydatności do spożycia, ale warto zwrócić uwagę, czy zachowuje wszystkie walory smakowe i zdrowotne na długi czas. Odpowiednio przechowywana nadaje się do tego, aby bez obaw użyć ją do przygotowania potraw w późniejszym terminie. Powinna zaś znajdować się w jadłospisie osoby dbającej o własne zdrowie z kilku podstawowych powodów. Na początek, trzeba wymienić popularne rodzaje cebuli:
- cebulę cukrową
- cebulę czerwoną
- cebulę dymkę
- cebulę szalotkę
Różne rodzaje tego bardzo pożytecznego dla zdrowia warzywa zastosować można do różnych celów kulinarnych. Szalotka będzie idealna do niektórych typów sosów, dymka do pieczonego mięsa, cebulę czerwoną znajdziemy zaś w sałatkach lub fast foodach. W każdym przypadku zawartość pożytecznych składników odżywczych jest nieco inna, ale cebula jest bogata przede wszystkim w:
- witaminę A
- witaminę C
- witaminę E
- wapń
- fosfor
- flawonoidy
- siarkę
- żelazo
Jedzenie tego warzywa wspomaga organizm w zmaganiach z różnego rodzaju infekcjami, działając podobnie jak antybiotyk. Można ją także stosować na oparzenia. Dodatkowo zmniejsza ryzyko zachorowania na:
- raka żołądka
- choroby układu krwionośnego
- cukrzycę
Przede wszystkim cebula jest jednak bardzo uniwersalnym warzywem, które znajduje zastosowanie w przepisach kuchni prawie całego świata. Poniekąd dzieje się tak z uwagi na jej specyficzny smak, który pozwala dopracować poszczególne potrawy, ubogacić je i sprawić, że będą chętnie i szybko znikać z talerzy.
Jak przechowywać cebulę? Praktyczne porady
Jak przechowywać cebulę w praktyce? Należy przede wszystkim zadbać o wybór możliwie najlepszej jakości produktu. Magazynowanie dużej ilości cebuli, niekiedy staje się sporym wyzwaniem dla gospodarstw specjalizujących się w produkcji tego warzywa. Ma to późniejsze znaczenie w kwestii, ile można będzie przetrzymać cebulę tak, aby nie straciła swoich właściwości. Najbardziej odpowiednia będzie cebula, która z siewu trafia wprost do gruntu. Słabszej jakości okazy nadają się raczej do hodowli szczypioru.
W warunkach domowych nie należy wkładać cebuli do lodówki, bo straci swoje właściwości, stanie się miękka i nieprzydatna kulinarnie. Dodatkowo może rozwinąć się pleśń. Zdecydowanie lepszym sposobem będzie zamknięcie jej w ciemnej i chłodnej spiżarni lub piwnicy. Zarówno chłód, jak też pozbawienie warzywa światła pozwolą na ograniczenie procesów wzrostu, co wydłuży czas przechowywania. W przypadku cebuli ważna jest również bardzo dobra wentylacja i brak wilgoci.
Ile można przechowywać cebule?
Ile można przechowywać cebulę? W sytuacji, gdy produkt jest dobrej jakości, nie posiada uszkodzeń mechanicznych i składowany jest w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu, czas jego przydatności do spożycia powinien być znacznie dłuższy. W zależności od gatunku może wynosić od sześciu do nawet ośmiu miesięcy.
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Marchewki pokryły się białym nalotem lub czarnymi plamami? Wyjaśniamy, co to znaczy i czy można je jeść
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa