Cebulę można lubić, kochać lub nienawdzieć. Nie da się jednak nie zauważyć, że jest istotnym składnikiem wielu dań, szczególnie w kuchni polskiej. Jak ją przechowywać? Należy to robić w sposób, który pozwoli na długotrwałe utrzymywanie w stanie, który po zjedzeniu dostarczy organizmowi wielu witamin.
Cebula należy do warzyw o dość długiej przydatności do spożycia, ale warto zwrócić uwagę, czy zachowuje wszystkie walory smakowe i zdrowotne na długi czas. Odpowiednio przechowywana nadaje się do tego, aby bez obaw użyć ją do przygotowania potraw w późniejszym terminie. Powinna zaś znajdować się w jadłospisie osoby dbającej o własne zdrowie z kilku podstawowych powodów. Na początek, trzeba wymienić popularne rodzaje cebuli:
Różne rodzaje tego bardzo pożytecznego dla zdrowia warzywa zastosować można do różnych celów kulinarnych. Szalotka będzie idealna do niektórych typów sosów, dymka do pieczonego mięsa, cebulę czerwoną znajdziemy zaś w sałatkach lub fast foodach. W każdym przypadku zawartość pożytecznych składników odżywczych jest nieco inna, ale cebula jest bogata przede wszystkim w:
Jedzenie tego warzywa wspomaga organizm w zmaganiach z różnego rodzaju infekcjami, działając podobnie jak antybiotyk. Można ją także stosować na oparzenia. Dodatkowo zmniejsza ryzyko zachorowania na:
Przede wszystkim cebula jest jednak bardzo uniwersalnym warzywem, które znajduje zastosowanie w przepisach kuchni prawie całego świata. Poniekąd dzieje się tak z uwagi na jej specyficzny smak, który pozwala dopracować poszczególne potrawy, ubogacić je i sprawić, że będą chętnie i szybko znikać z talerzy.
Jak przechowywać cebulę w praktyce? Należy przede wszystkim zadbać o wybór możliwie najlepszej jakości produktu. Magazynowanie dużej ilości cebuli, niekiedy staje się sporym wyzwaniem dla gospodarstw specjalizujących się w produkcji tego warzywa. Ma to późniejsze znaczenie w kwestii, ile można będzie przetrzymać cebulę tak, aby nie straciła swoich właściwości. Najbardziej odpowiednia będzie cebula, która z siewu trafia wprost do gruntu. Słabszej jakości okazy nadają się raczej do hodowli szczypioru.
W warunkach domowych nie należy wkładać cebuli do lodówki, bo straci swoje właściwości, stanie się miękka i nieprzydatna kulinarnie. Dodatkowo może rozwinąć się pleśń. Zdecydowanie lepszym sposobem będzie zamknięcie jej w ciemnej i chłodnej spiżarni lub piwnicy. Zarówno chłód, jak też pozbawienie warzywa światła pozwolą na ograniczenie procesów wzrostu, co wydłuży czas przechowywania. W przypadku cebuli ważna jest również bardzo dobra wentylacja i brak wilgoci.
Ile można przechowywać cebulę? W sytuacji, gdy produkt jest dobrej jakości, nie posiada uszkodzeń mechanicznych i składowany jest w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu, czas jego przydatności do spożycia powinien być znacznie dłuższy. W zależności od gatunku może wynosić od sześciu do nawet ośmiu miesięcy.