Firma Lidl sp. z o.o. sp. k. poinformowała, że ostatnie badanie ww. produktu wykazało obecność niezadeklarowanej substancji alergennej – dwutlenku siarki. Klienci z alergią na siarczyny nie powinni spożywać wycofywanego produktu ze względu na możliwe wystąpienie reakcji alergicznej. Dla pozostałych osób (bez alergii na siarczyny) artykuł nie stwarza ryzyka.
- czytamy na stronie GISu.
Decyzja o usunięciu produktu z półek sklepów dotyczy chipsów paprykowych ‘Snack Day’ o pojemności 175 g z datą minimalnej trwałości 28.09.2020 oraz 19.10.2020. Producentem jest niemiecka firma Trüller Knabber – Gebäck GmbH. Chipsy można było kupić na terenie kilku województw: wielkopolskiego, zachodniopomorskiego, lubuskiego, dolnośląskiego, opolskiego i śląskiego.
Zarząd Lidla sam postanowił wycofać produkt ze sprzedaży. GIS został poinformowany o tym fakcie i monitoruje proces usuwania chipsów ze sklepów.
Zwrotów opakowań, również napoczętych, można dokonać w każdym sklepie Lidl. Okazanie paragonu nie jest konieczne.
Chipsy nie powinny być spożywane przez osoby uczulone na dwutlenek siarki. Nie są jednak szkodliwe dla osób bez takiej alergii.