Cześć, jestem Jagna Niedzielska. Możecie mnie kojarzyć z programu o niemarnowaniu żywności: "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" oraz jako współprowadzącą programu "Widelcem po mapie". Gotuję, doradzam i propaguję #zerowaste. Na łamach portalu haps.pl pokażę wam, jak gotować ze smakiem, ale tak, żeby niczego nie marnować. Zapraszam do mojej kuchni #bezresztek pełnej trików i patentów.
1. Jeśli zapomniałeś o prewencji, czyli:
...masz ostatnią szansę, nie zmarnuj jej.
2. Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu dań świątecznych:
3. Przygotuj menu poświąteczne: zrób sobie luźne założenia, jakie inne dania możesz przygotować ze świątecznego menu, jeśli pojawią się jakieś resztki.
U mnie będzie to:
4. Zamroź resztki:
Jeśli zostaną ci jakieś warzywa, możesz je ukisić lub zamarynować w occie albo zamrozić - do sześciu miesięcy.
W tym roku szczególnie warto bardziej zatroszczyć się o niemarnowanie żywności. Do tej pory nadwyżkę żywności ze świąt mogliśmy oddawać organizacjom, które zajmują się dostarczaniem jedzenia potrzebującym. Ze względu na pandemię, zbiórki zostały odwołane.
Zapiekanka z puree ziemniaczanym z pieczarkami i groszkiem
Składniki:
Przygotowanie:
***
O Jagnie Niedzielskiej mówi się, że jest jedną z polskich twarzy idei zero waste. Miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki - poradnika z ponad 90 przepisami kulinarnymi "Bez resztek". Prowadząca program "Bez reszty. Kuchnia zero waste" oraz współprowadząca "Widelcem po mapie". Na co dzień szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel oraz firmy cateringowej. Jagna jest kreatorką smaków oraz docenianą kulinarną artystką - uwielbia, gdy w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego jej drugą specjalnością jest kuchnia hawajska, gdzie tradycyjne, rajskie przepisy łączą, między innymi, smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin czy Portugalii. W wolnych chwilach daje upust swojej artystycznej duszy, tworząc zaskakujący food design. Jej przepisy oraz zdjęcia publikowane pod hasłem "architektura kulinarna", znane są już w Berlinie, Francji, Czechach i w Stanach Zjednoczonych.