Informacje o zalecanym myciu często są zawarte na opakowaniach różnych rzeczy. Mało kto je zachowuje, więc mamy ściągawkę: nie myj w zmywarce ostrych noży (stępią się!), drewnianych łyżek i desek (mogą popękać), niektórych patelni – zwłaszcza tych nieprzywierających (ryzyko uszkodzenia powłoki). W zmywarce nie zaleca się też mycia wielorazowych słomek metalowych, ceramiki, porcelany i wartościowych pamiątek rodzinnych. Co jeszcze lepiej umyć ręcznie? Pisaliśmy o tym w tym artykule.
Na pewno znasz zasadę, by dla dobra Ziemi nastawiać tylko pełną zmywarkę. Nie zamierzamy odwoływać tej reguły, ale namawiamy do zwrócenia uwagi na ułożenie rzeczy. Jak czytamy na portalu Bon Appetit, Kosz nie powinien być przeładowany, unikaj skomplikowanych konstrukcji, które mogą runąć i sprawić, że naczynia się zniszczą podczas mycia. Widelce i łyżki wkładaj trzonkiem do dołu, noże – trzonkiem do góry (bezpieczeństwo!). Nie wpychaj rzeczy na siłę.
Jednym z największych rozczarowań jest otwarcie zmywarki w celu wypakowania umytych naczyń i przekonanie się, że wcale nie są czyste. Zaschnięte kawałki jedzenia, rozsmarowane sosy i ten zapach… Aby uniknąć takich sytuacji, wiele osób decyduje się spłukiwać naczynia przed wstawieniem ich do zmywarki. Czy słusznie? To zależy.
Wkładaj naczynia do zmywarki zawsze od tyłu do przodu – dzięki temu będziesz doskonale widzieć, gdzie jest jeszcze miejsce i na co. Rozładowuj od dołu do góry – nie będzie kapać na czyste rzeczy. Naczynia z cienkiego plastiku, np. pojemniki na jedzenie, kładź na górnej szufladzie, aby się nie uszkodziły. Upewnij się, że nie mogą spaść niżej, gdzie jest wyższa temperatura. Miski i kubki wstawiaj do góry dnem, talerze – zawsze na dolną półkę. Nie wkładaj rzeczy w siebie na wzór matrioszek. Jeśli woda nie dosięgnie naczynia, przecież go nie umyje.
Kiedy opróżnisz zmywarkę, od razu wlej detergent. Znasz to uczucie: wciskasz start, rozpoczyna się mycie, a ty… uświadamiasz sobie, że zapomniałeś o środkach czyszczących. Po prostu wyrób sobie nawyk. Możesz dodawać trochę mniej detergentu, niż zaleca producent – unikniesz charakterystycznego filmu na swoich naczyniach.
To takie typowe: podjadasz w nocy ten pyszny sosik z obiadu, a potem rondel lub łyżkę do nakładania wrzucasz na sam środek półki w zmywarce. Nie, nie, nie. Duże naczynia idą na boki, mniejsze do środka. Rączką od patelni czy innym wystającym elementem łatwo zablokować dysze, z których płynie woda lub detergenty. Zapakuj zmywarkę z rozmysłem!