IKEA opublikowała przepis na słynne klopsiki. Można je zrobić samodzielnie w domu

IKEA postanowiła zrobić prezent swoim klientom i fanom szwedzkiej kuchni - opublikowała przepis na klopsiki, z których słynie restauracja sieci. Pyszne klopsiki według oryginalnej receptury z łatwością przygotujesz w domu!

Klopsiki z IKEI można zrobić samodzielnie

Sklepy sieci IKEA, ze względu na pandemię koronawirusa, zostały zamknięte do odwołania. Choć sieć umożliwia zakupy online, jej przedstawiciele są świadomi, że to nie to samo, co realna przechadzka po sklepie zakończona obiadem w tamtejszej restauracji. Właśnie z tego powodu IKEA postanowiła podzielić się przepisem na słynne klopsiki, aby każdy smakosz mógł zrobić je samodzielnie!

Wiemy, że wiele osób tęskni za naszymi klopsikami. Dla wszystkich, którzy szukają kuchennych inspiracji, postanowiliśmy opublikować nasz przepis na domowe klopsiki. Wszystkie składniki są łatwo dostępne! Pozostawanie w domu tak długo jest trudne, dlatego chcieliśmy dać naszym klientom trochę radości w tym czasie. Smacznego, bon apetit i smaklig måltid, jak to się mówi w Szwecji!

- mówi Lorena Lourido, food manager IKEI, cytowana przez serwis Independent.

Kolejną niespodzianką od sieci jest forma, w jakiej został udostępniony przepis – to instrukcja na wzór tych, które załączane są do mebli sprzedawanych przez firmę. Przepis pojawił się na brytyjskim profilu sieci na Twitterze.

Przepis na klopsiki z IKEI:

Składniki:

Na klopsiki:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 250 g mielonej wieprzowiny,
  • 1 drobno posiekana cebula,
  • 1 rozdrobniony ząbek czosnku,
  • 100 g bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek stołowych pełnotłustego mleka

Na sos:

  • odrobina oleju,
  • 40 g masła,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 150 ml bulionu warzywnego,
  • 150 ml bulionu wołowego,
  • 150 ml śmietanki,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

Sposób przygotowania:

Klopsiki:

  1. Połącz mieloną wołowinę i wieprzowinę w misce, wymieszaj dokładnie rękami. Dodaj posiekaną cebulę, rozdrobniony czosnek, bułkę tartą, jajko i wszystko połącz. Dodaj mleko i przypraw solą i pieprzem.
  2. Z masy mięsnej uformuj niewielki kulki. Połóż je na czystym talerzu, przykryj i wstaw do lodówki na dwie godziny (dzięki temu podczas gotowania utrzymają swój kształt).
  3. Na głęboką patelnię wlej olej i rozgrzej go. Gdy będzie gorący, podsmaż klopsiki, aby były rumiane z każdej strony.
  4. Podsmażone klopsiki włóż do naczynia żaroodpornego i przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (160 st. C z termoobiegiem) i piecz przez 30 minut.

Tradycyjny szwedzki sos śmietanowy:

  1. Na patelni rozpuść masło. Dodaj 40 g mąki pszennej i smaż przez 2 minuty, mieszając. Dodaj 150 ml bulionu warzywnego i 150 ml bulionu wołowego, dalej podgrzewaj, mieszając. Potem dodaj śmietankę, 2 łyżeczki sosu sojowego i łyżeczkę musztardy. Duś, aż sos zgęstnieje.
  2. Gdy sos będzie gotowy, podawaj go z ziemniakami w ulubionej formie – na przykład z puree lub z gotowanymi. Smacznego!
Zobacz wideo Sprawdź nasz przepis na pyszne spaghetti z klopsami mięsnymi. Niebo w gębie!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.