Syrop z mniszka lekarskiego to znane babcine remedium na wiele dolegliwości. Najczęściej stosuje się go jako środek wspomagający w leczeniu infekcji gardła i górnych dróg oddechowych, ponieważ przypisuje mu się działanie przeciwzapalne. Tradycyjnie stosowany był także na także trawienie.
Swoim przepisem podzieliła się dziennikarka Katarzyna Dowbor. Na Instagramie opublikowała recepturę i kilka wskazówek, jak przygotować syrop z mniszka. Wskazała między innymi, że najlepsze kwiaty to te najbardziej rozwinięte, zebrane w suchy i słoneczny, majowy dzień. Dlaczego? Rozwinięte kwiaty mają najwięcej smaku i aromatu, zaś w maju pozbawione są charakterystycznej goryczki.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Syrop z mniszka lekarskiego przygotowany w taki sposób należy pozostawić w chłodnym i ciemnym miejscu. Można go tak przechowywać nawet przez kilka lat.
Miód z mniszka lekarskiego to inna nazwa tego syropu. Zawdzięcza ją swojemu wyglądowi oraz kleistej konsystencji. Jest też bardzo słodki.
Zamierzacie przygotować własny syrop z mniszka? A może macie już swój sprawdzony przepis? Dajcie znać w komentarzach.