Trwa sezon na syrop z mniszka lekarskiego. Jak go zrobić? Katarzyna Dowbor podzieliła się swoim przepisem

Choć popularne mlecze rosną przez ładnych kilka miesięcy, to właśnie te majowe słyną z najlepszych właściwości. Dlatego w tym czasie wiele osób wychodzi na łąki i zbiera żółte główki kwiatów. Swoim przepisem podzieliła się Katarzyna Dowbor. Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?

Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?

Syrop z mniszka lekarskiego to znane babcine remedium na wiele dolegliwości. Najczęściej stosuje się go jako środek wspomagający w leczeniu infekcji gardła i górnych dróg oddechowych, ponieważ przypisuje mu się działanie przeciwzapalne. Tradycyjnie stosowany był także na także trawienie. 

Swoim przepisem podzieliła się dziennikarka Katarzyna Dowbor. Na Instagramie opublikowała recepturę i kilka wskazówek, jak przygotować syrop z mniszka. Wskazała między innymi, że najlepsze kwiaty to te najbardziej rozwinięte, zebrane w suchy i słoneczny, majowy dzień. Dlaczego? Rozwinięte kwiaty mają najwięcej smaku i aromatu, zaś w maju pozbawione są charakterystycznej goryczki.

 

Syrop z mniszka - przepis według Katarzyny Dowbor

Składniki:

  • 400 rozwiniętych główek kwiatów
  • cytryna
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

  • Kwiaty rozkładamy na papierze i zostawiamy na godzinę. Dzięki temu pozbędziemy się owadów, które mogą zalegać pomiędzy płatkami.
  • Następnie umieszczamy je w dużym garnku, zalewamy wrzątkiem i lekko ugniatamy. Gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu.
  • W międzyczasie dokładnie myjemy i wyparzamy cytrynę. Kroimy ją w plastry i dodajemy do garnka. Mieszamy zawartość, wyłączamy palnik i pozostawiamy garnek pod przykryciem na co najmniej 12 godzin.
  • Po tym czasie odcedzamy wywar, dodajemy cukier i ponownie gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści.
  • Syrop z mniszka lekarskiego przelewamy do wyparzonych słoiczków. Dobrze je zakręcamy i odstawiamy na bok przykryte kocem. Po 2-3 godzinach zdejmujemy koc, a słoiki odwracamy do góry dnem. Gdy całkowicie ostygną, możemy je ustawić normalnie.

Syrop z mniszka lekarskiego przygotowany w taki sposób należy pozostawić w chłodnym i ciemnym miejscu. Można go tak przechowywać nawet przez kilka lat.

Miód z mniszka lekarskiego to inna nazwa tego syropu. Zawdzięcza ją swojemu wyglądowi oraz kleistej konsystencji. Jest też bardzo słodki.

Zamierzacie przygotować własny syrop z mniszka? A może macie już swój sprawdzony przepis? Dajcie znać w komentarzach.

Zobacz wideo
Więcej o:
Komentarze (8)
Trwa sezon na syrop z mniszka lekarskiego. Jak go zrobić? Katarzyna Dowbor podzieliła się swoim przepisem
Zaloguj się
  • perowskit

    Oceniono 3 razy 3

    gdzie nie spojrzysz to wszystko ma właściwości ODTRUWAJĄCE to czemu w społeczeństwie tyle trucizny ?

  • plastikpiokio

    Oceniono 3 razy 1

    ale cwana baba ---nie tylko potrafi rozwalić sciankę działową ale jeszcze mniszka potrafi zamknąć w słoiku .

  • lynx4

    0

    A jak zrobić syrop z mniszka toruńskiego?

  • elasp

    Oceniono 2 razy 0

    Jak się podzieliła, to może jej już nic z przepisu nie zostało, poza np. małymi okruszkami.

  • naturelovers

    Oceniono 5 razy -1

    Gotowanie mniszka powoduje, że traci większość swoich właściwości. Polecam poszukać innych przepisów.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX