Chronione Oznaczenie Geograficzne, CHOG. (ang. protected geographical indication, PGI) to jedna z kategorii systemu ochrony regionalnych produktów opracowanego przez Komisję Europejską. Ma na celu strzeżenie jakości i renomy danego produktu, który związany jest z konkretną miejscowością lub regionem.
Uzyskanie unijnego oznaczenia wiąże się z tym, że produkt jest wytwarzany w danym miejscu i zgodnie z tradycyjną recepturą, która jest jednakowa dla wszystkich producentów, którzy otrzymali certyfikację CHOG. Oznacza to, że jedynie te towary, które są oznaczone niebieskim słoneczkiem z żółtą obwódką wewnątrz, uznaje się za oryginalne.
Do tej pory na liście UE znajdowały się 42 produkty z Polski, między innymi rogale świętomarcińskie, suska sechlońska, chleb prądnicki czy miód drahimski. Kilka dni temu dołączył do niej kolejny - podpiwek kujawski.
'Podpiwek kujawski' to gazowany, fermentowany, słodzony, bezalkoholowy napój zbożowy o ciemnobrązowej barwie, którego głównymi składnikami są: prażone ziarna jęczmienia i zmielony korzeń cykorii oraz chmiel aromatyczny
- czytamy we wniosku o rejestrację, który dostępny jest na stronie Ministerstwa Rolnictwa. Podpiwek ten szczyci się brakiem sztucznych konserwantów i dodatków chemicznych, a historia jego wytwarzania sięga aż 1816 roku.