"Milionerzy": Jakie kluski zrobimy ze startych ziemniaków i mąki? Znamy poprawną odpowiedź

W ostatnim odcinku "Milionerów" uczestnik musiał stawić czoła pytaniu, które dotyczyło klusek. Stawką było 500 tysięcy złotych. Graczowi się nie udało. Jaka była poprawna odpowiedź?

W "Milionerach" nieraz pojawiają się tematy kulinarne. Niedawno pisaliśmy o tym, który owoc połączony z alkoholem to śmiertelna mieszanka. W ostatnim, powtórkowym, odcinku pojawiła się kolejna zagwozdka związana z jedzeniem. Uczestnikowi przedstawiono następujące pytanie:

Starte ziemniaki i mąka to w zasadzie wszystko, czego potrzebujemy na tak zwane kluski:

a) szklane

b) plastikowe

c) papierowe

d) żelazne

Poprawna odpowiedź na to pytanie mogła wzbogacić uczestnika o 500 tysięcy złotych. Obstawiał odpowiedź d) żelazne, jednak nie był jej pewny. Dodatkowo wcześniej wykorzystał już wszystkie koła ratunkowe. Błędna odpowiedź oznaczała utratę 210 tysięcy złotych - uczestnik zakończyłby grę z 40 tysiącami złotych w kieszeni. Postanowił zrezygnować więc z tej rundy i całej rozgrywki. Wrócił do domu bogatszy o 250 tysięcy złotych.

Kluski szklane czy żelazne?

Jaka była poprawna odpowiedź? Tak, jak uczestnik zakładał, chodziło o kluski żelazne. To regionalna nazwa tego wyrobu, najbardziej znana w Wielkopolsce, choć można je dostać także w innych częściach kraju. Mówi się na nie także szare, czarne lub tarte. Odniesienia do kolorów wiążą się z charakterystyczną ciemną barwą klusek, którą nadają im surowe ziemniaki.

Zobacz wideo Jak zrobić szare kluski? Sprawdźcie nasze wideo.
Więcej o:
Komentarze (14)
"Milionerzy": Jakie kluski zrobimy ze startych ziemniaków i mąki? Znamy poprawną odpowiedź
Zaloguj się
  • qeton

    Oceniono 1 raz 1

    Rzeczywiście, jakaś regionalna gwara. Żyję już na tym świecie pół wieku z okładem, ale o żadnych żelaznych, tartych, szarych, czarnych czy kolorowych kluskach nie słyszałem. Po Polsce najeździłem się naprawdę dużo, najwyraźniej w hotelowych restauracjach takich specyjałów nie serwowali ;)

  • niclos_cham

    Oceniono 1 raz 1

    U mnie po prostu "kluchy ziemniaczane".
    O żelaznych nie słyszałem.

  • aleksa66

    Oceniono 1 raz 1

    U mnie w domu robimy kluski szare.

  • niemamnicka

    0

    A to nie to samo co kartacze?

  • szambolan_prezydenta

    0

    Moja mama nazywała je kluski dziadowskie.
    Bardzo smaczne w jajecznicy!

  • unna

    0

    Żelazne kluski na mleku jako zupa na śniadanie w przedszkolu bleee.

  • druga_wieza

    0

    No cóż. Bardzo rzadko je jadam, ale mógłbym na to odpowiedzieć choćby obudzony w środku nocy po dobrej popijawie.

  • kpniceday

    0

    Kluski kartoflane. Moja ulubiona potrawa.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX