Warszawska kawiarnia zrezygnowała z podawania awokado. Powód? Etyka

Jedna z warszawskich kawiarni zrezygnowała z podawania awokado. Właściciel poinformował na Facebooku, że decyzja ta została podjęta ze względów etycznych.

Sezonowe warzywa zamiast awokado

Nancy Lee to warszawska kawiarnia, która oferuje kuchnię wegańską i wegetariańską. W ostatnich dniach właściciele podjęli decyzję, że w ich menu nie znajdą się już potrawy z awokado. Dlaczego? Zadecydowały względy etyczne: nie można dokładnie określić, skąd pochodzi awokado. Decyzja pojawiła się na Facebooku lokalu wraz z informacją, że awokado zostanie zastąpione sezonowymi, zdrowymi warzywami. Jako pierwsze w menu zagościły szparagi.

Awokado – kontrowersje

O co chodzi z kontrowersjami wokół awokado? O tym, że produkcja awokado ma swoją ciemną stronę, wiadomo nie od dzisiaj. Większość produkcji awokado ma miejsce w Meksyku, gdzie pod pola uprawne masowo karczowane są lasy. Uprawa wymaga też ogromnych ilości wody, drewna, a także wykorzystuje pestycydy, które u rolników wywołują choroby.

Wokół hodowli działają również kartele narkotykowe kontrolujące eksport tego owocu oraz inne grupy przestępcze. Dochodziło nawet do mordów z hodowlą awokado w tle. Uprawa kosztuje więc zdrowie, a nawet życie rolników oraz jest wyjątkowo nieekologiczna. 

Zobacz wideo Cenę za popularność awokado płacą ludzie i planeta. Zobaczcie nasz materiał.
Więcej o:
Komentarze (39)
Warszawska kawiarnia zrezygnowała z podawania awokado. Powód? Etyka
Zaloguj się
  • student_zebrak

    Oceniono 8 razy 6

    kupujcie australijskie, rosna 12 m w roku i nie maja skazy ideologicznej

  • wrobelek_elemel

    Oceniono 11 razy 3

    Biedra następna proszę.

  • niclos_cham

    Oceniono 6 razy 2

    To teraz w kawiarni podaje się dania warzywne????
    Chyba w Warszawie :)

  • morenowa38

    Oceniono 4 razy 2

    Karczowanie lasów to pikuś. Gorsze jest wskazanie wodochłonności upraw-wyprodukowanie kilograma avocado pochłania więcej wody niż wyprodukowanie kilograma czegokolwiek innego.

  • gonzogonzo

    Oceniono 1 raz 1

    My klienci doceniamy i szanujemy. Widzimy się niedługo!

  • 123marczewski

    0

    Zwariowali. W USA bardzo wrazliwych na jakośc i watosc owocu, zjada sie mase avokado. To bardzo zdrowy owoc.

  • pbe64

    0

    80% awokado na polskim rynku pochodzi oficjalnie z Izraela, Hiszpanii i RPA. Jeżeli kawiarnia ma inne dane, to może warto zainteresować tym prokuraturę, bo fałszowanie kraju pochodzenia jest chyba karalne.

  • m1224

    0

    Przecież w sklepach podawane jest skąd pochodzi dany owoc. W przypadku awokado jest to jakoś zafałszowane?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX