Żółciak siarkowy nie należy do najpopularniejszych grzybów i wiele osób nawet nie wie o jego istnieniu. A szkoda, bo grzyb ten jest bardzo smaczny i można go przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy nazywają go 'kurczakiem z drzewa'. Jak zbierać żółciaki siarkowe? Co z nich zrobić? Sprawdź, co warto wiedzieć o tym grzybie.
Żółciaki siarkowe rosną na drzewach, pojawiają się nie tylko w lasach, lecz także w parkach, na osiedlach czy w ogrodach. Rosną na drzewach liściastych – zarówno na zdrowych, jak i powalonych kłodach. Jak wyglądają żółciaki siarkowe? Osoby, które nie znają tych grzybów, mogą uznać je za popularne huby. Owocniki żółciaka siarkowego charakteryzują się – jak nazwa wskazuje – siarkowożółtym kolorem, który może przechodzić w ochrę, pomarańcz, a nawet w róż. Grzyby te to przyrośnięte bokiem do drzewa kapelusze, ułożone jeden na drugim, niczym dachówki. Mają kształt półkolisty, wachlarzowaty i rosną w grupach – mogą tworzyć ogromne kolonie! Powierzchnia żółciaka jest pomarszczona, spód ma barwę intensywnie żółtą, a miąższ jest bardzo mięsisty, miękki i soczysty. Zapach grzyba jest lekko kwaskowy, można wyczuć nutę siarki. W smaku żółciak przypomina delikatne mięso drobiowe, niektórzy porównują go do tofu.
Żółciaki siarkowe są bardzo charakterystyczne i gdy je zobaczymy, już nigdy nie pomylimy ich z innymi grzybami. Zbierać należy tylko młode owocniki – stare są wysuszone, twarde i nie będą dobrze smakować. Młode żółciaki siarkowe można rozpoznać po intensywnie żółtej barwie. Im grzyb starszy, tym bielszy. Najlepiej zbierać je oczywiście w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg, aby grzyby nie były zanieczyszczone spalinami. Nie należy zbierać go z robinii i cisa – te owocniki mogą być trujące.
Żółciaki to grzyby chorobotwórcze, ale tylko dla drzew. Ludzie mogą je jeść bez obaw, ale tylko po ugotowaniu. Żółciak siarkowy ma właściwości lecznicze – dobrze wpływa na układ odpornościowy, ma właściwości napotne oraz może obniżać gorączkę. Nie jest jednak zalecany osobom, które miewają problemy trawienne – to ciężkostrawny grzyb.
Żółciak siarkowy wymaga 20-30-minutowej obróbki termicznej – najlepiej ugotować go jeszcze przed dalszym przetwarzaniem. Z grzybów tych można przyrządzić wiele dań. Do najpopularniejszych należą kotlety i pulpety, które robi się z namoczonego i rozdrobnionego grzyba. Można go także usmażyć w panierce tak, jak kotlet schabowy lub zrobić z niego placki na wzór ziemniaczanych. Z żółciaka przygotujesz także flaczki, pasztet, a nawet zupę krem. Grzyb sprawdzi się jako dodatek do makaronów.
Może cię także zainteresować: W lasach pojawiają się smardze, ale nie wszystkie można zbierać.