Pojawiły się żółciaki siarkowe zwane 'kurczakami z drzewa'. Jak się z nimi obchodzić? Podpowiadamy

W maju na drzewach pojawiają się pierwsze żółciaki siarkowe. To smaczne grzyby, które przez niektórych nazywane są 'kurczakami z lasu' lub 'z drzewa'. Jak je rozpoznać, jak zbierać i przygotowywać? Wszystko wyjaśniamy.

Żółciak siarkowy nie należy do najpopularniejszych grzybów i wiele osób nawet nie wie o jego istnieniu. A szkoda, bo grzyb ten jest bardzo smaczny i można go przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy nazywają go 'kurczakiem z drzewa'. Jak zbierać żółciaki siarkowe? Co z nich zrobić? Sprawdź, co warto wiedzieć o tym grzybie.

Żółciak siarkowy, czyli kurczak z drzewa

Żółciaki siarkowe rosną na drzewach, pojawiają się nie tylko w lasach, lecz także w parkach, na osiedlach czy w ogrodach. Rosną na drzewach liściastych – zarówno na zdrowych, jak i powalonych kłodach. Jak wyglądają żółciaki siarkowe? Osoby, które nie znają tych grzybów, mogą uznać je za popularne huby. Owocniki żółciaka siarkowego charakteryzują się – jak nazwa wskazuje – siarkowożółtym kolorem, który może przechodzić w ochrę, pomarańcz, a nawet w róż. Grzyby te to przyrośnięte bokiem do drzewa kapelusze, ułożone jeden na drugim, niczym dachówki. Mają kształt półkolisty, wachlarzowaty i rosną w grupach – mogą tworzyć ogromne kolonie! Powierzchnia żółciaka jest pomarszczona, spód ma barwę intensywnie żółtą, a miąższ jest bardzo mięsisty, miękki i soczysty. Zapach grzyba jest lekko kwaskowy, można wyczuć nutę siarki. W smaku żółciak przypomina delikatne mięso drobiowe, niektórzy porównują go do tofu.

Jak zbierać żółciaki siarkowe?

Żółciaki siarkowe są bardzo charakterystyczne i gdy je zobaczymy, już nigdy nie pomylimy ich z innymi grzybami. Zbierać należy tylko młode owocniki – stare są wysuszone, twarde i nie będą dobrze smakować. Młode żółciaki siarkowe można rozpoznać po intensywnie żółtej barwie. Im grzyb starszy, tym bielszy. Najlepiej zbierać je oczywiście w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg, aby grzyby nie były zanieczyszczone spalinami. Nie należy zbierać go z robinii i cisa – te owocniki mogą być trujące.

Zobacz wideo Lubisz grzyby? Tego aromatycznego kaszotto po prostu musisz spróbować!

Jakie właściwości mają żółciaki siarkowe?

Żółciaki to grzyby chorobotwórcze, ale tylko dla drzew. Ludzie mogą je jeść bez obaw, ale tylko po ugotowaniu. Żółciak siarkowy ma właściwości lecznicze – dobrze wpływa na układ odpornościowy, ma właściwości napotne oraz może obniżać gorączkę. Nie jest jednak zalecany osobom, które miewają problemy trawienne – to ciężkostrawny grzyb.

Jak jeść żółciaka siarkowego?

Żółciak siarkowy wymaga 20-30-minutowej obróbki termicznej – najlepiej ugotować go jeszcze przed dalszym przetwarzaniem. Z grzybów tych można przyrządzić wiele dań. Do najpopularniejszych należą kotlety i pulpety, które robi się z namoczonego i rozdrobnionego grzyba. Można go także usmażyć w panierce tak, jak kotlet schabowy lub zrobić z niego placki na wzór ziemniaczanych. Z żółciaka przygotujesz także flaczki, pasztet, a nawet zupę krem. Grzyb sprawdzi się jako dodatek do makaronów.

Może cię także zainteresować: W lasach pojawiają się smardze, ale nie wszystkie można zbierać.

Więcej o:
Copyright © Agora SA