Miodek majowy - słodycz na odporność. Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?

Miodek majowy to idealny przepis na odporność. Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego i jakie jest jego działanie? Sprawdzamy.

Na przełomie wiosny oraz lata, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki znika katar czy ból gardła. W pełnym słońcu zapominamy o przeziębieniu. Jesienią dokuczliwe objawy wracają niczym bumerang. Jak się przed tym uchronić? 

Zobacz wideo Domowe sposoby na przeziębienie

Syrop z mniszka - kilka faktów na temat tej prozdrowotnej mikstury

  • Syrop z mniszka lekarskiego to ogromne wsparcie dla układu odpornościowego ze względu na obecność w składzie: potasu, magnezu, krzemu oraz żelaza. Ta wyjątkowa grupa mikroelementów wspiera także układ pokarmowy.
  • Zawiera w sobie mnóstwo witamin między innymi C, A oraz D, które mają pozytywny wpływ na układ nerwowy. Ten zestaw pozwala także na skuteczne pozbycie się toksyn.
  • Syrop z mniszka lekarskiego warto pić także w przypadku, gdy zostanie zainfekowany układ moczowy.

Miodek majowy - przepis

Poniżej znajdziesz przepis na naturalne antidotum na odporność:

Lista składników:

  • 400 kwiatów, które muszą być ładne. (Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej jest zbierać przed południem);
  • 1 cytryna;
  • 1 litr wody;
  • 1 kg cukru. 
 

Sposób przygotowania - przepis na miodek majowy

  • Zebrane kwiaty ułóż na jasnym materiale (może być papier) na pół godziny. To skuteczny sposób na pozbycie się małych robaczków, które często zamieszkują kwiaty tej rośliny.
  • Kolejny etap to gotowanie. Należy opłukać kwiaty pod wodą, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Gotujemy kwiaty przez około kwadrans. Pod koniec można dodać trochę pokrojonej cytryny.
  • Otrzymany napar odstawiamy na dobę - po upływie tego czasu przelewamy całość przez sitko. Papierowym ręcznikiem odsączamy nadmiar wilgoci z kwiatów. Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu kolejne 3 godziny. Raz na jakiś czas należy wszystko zamieszać. Aż do momentu, gdy mniszek z cukrem uzyska konsystencję lejącego syropu.
  • Ostatni etap to przelewanie do słoiczków, które wcześniej powinny być dokładnie umyte. Po przelaniu syropu odstawiamy słoiczki do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Ilość zalecana do spożycia to maksymalnie trzy małe łyżeczki na dzień.

Syrop z mniszka lekarskiego ma wiele zastosowań:

  • Można nim słodzić herbatę;
  • Posmarować chleb i stworzyć słodką kanapkę;
  • Miód z mniszka lekarskiego to także naturalny sposób na dekorację ciasta.

Mniszek lekarski a mlecz, jak odróżnić?

Mniszek lekarski oraz mlecz pochodzą z rodziny astrowatych. To, co różni te dwie rośliny to łodyga. Mlecz ma jedną długą łodygę, od której odchodzą pędy poboczne i drobne listki. Mniszek lekarski może mieć jedną lub kilka łodyg w pędzie, wyrastających z jednego miejsca. Na każdej łodydze wyrasta tylko jeden kwiatostan, a sama łodyga jest całkowicie bezlistna. Po przekwitnięciu z mniszka lekarskiego powstaje popularny dmuchawiec - po dmuchnięciu lub podmuchu wiatru nasiona łatwo oddzielają się i lecą dalej. Z mlecza również powstaje dmuchawiec, jednak jest to mała, mocno zwarta i szorstka kulka, którą trudno jest zdmuchnąć. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA