Na przełomie wiosny oraz lata, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki znika katar czy ból gardła. W pełnym słońcu zapominamy o przeziębieniu. Jesienią dokuczliwe objawy wracają niczym bumerang. Jak się przed tym uchronić?
Zobacz wideo
Domowe sposoby na przeziębienie
Syrop z mniszka - kilka faktów na temat tej prozdrowotnej mikstury
- Syrop z mniszka lekarskiego to ogromne wsparcie dla układu odpornościowego ze względu na obecność w składzie: potasu, magnezu, krzemu oraz żelaza. Ta wyjątkowa grupa mikroelementów wspiera także układ pokarmowy.
- Zawiera w sobie mnóstwo witamin między innymi C, A oraz D, które mają pozytywny wpływ na układ nerwowy. Ten zestaw pozwala także na skuteczne pozbycie się toksyn.
- Syrop z mniszka lekarskiego warto pić także w przypadku, gdy zostanie zainfekowany układ moczowy.
Miodek majowy - przepis
Poniżej znajdziesz przepis na naturalne antidotum na odporność:
Lista składników:
- 400 kwiatów, które muszą być ładne. (Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej jest zbierać przed południem);
- 1 cytryna;
- 1 litr wody;
- 1 kg cukru.
Sposób przygotowania - przepis na miodek majowy
- Zebrane kwiaty ułóż na jasnym materiale (może być papier) na pół godziny. To skuteczny sposób na pozbycie się małych robaczków, które często zamieszkują kwiaty tej rośliny.
- Kolejny etap to gotowanie. Należy opłukać kwiaty pod wodą, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Gotujemy kwiaty przez około kwadrans. Pod koniec można dodać trochę pokrojonej cytryny.
- Otrzymany napar odstawiamy na dobę - po upływie tego czasu przelewamy całość przez sitko. Papierowym ręcznikiem odsączamy nadmiar wilgoci z kwiatów. Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu kolejne 3 godziny. Raz na jakiś czas należy wszystko zamieszać. Aż do momentu, gdy mniszek z cukrem uzyska konsystencję lejącego syropu.
- Ostatni etap to przelewanie do słoiczków, które wcześniej powinny być dokładnie umyte. Po przelaniu syropu odstawiamy słoiczki do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ilość zalecana do spożycia to maksymalnie trzy małe łyżeczki na dzień.
Syrop z mniszka lekarskiego ma wiele zastosowań:
- Można nim słodzić herbatę;
- Posmarować chleb i stworzyć słodką kanapkę;
- Miód z mniszka lekarskiego to także naturalny sposób na dekorację ciasta.
Mniszek lekarski a mlecz, jak odróżnić?
Mniszek lekarski oraz mlecz pochodzą z rodziny astrowatych. To, co różni te dwie rośliny to łodyga. Mlecz ma jedną długą łodygę, od której odchodzą pędy poboczne i drobne listki. Mniszek lekarski może mieć jedną lub kilka łodyg w pędzie, wyrastających z jednego miejsca. Na każdej łodydze wyrasta tylko jeden kwiatostan, a sama łodyga jest całkowicie bezlistna. Po przekwitnięciu z mniszka lekarskiego powstaje popularny dmuchawiec - po dmuchnięciu lub podmuchu wiatru nasiona łatwo oddzielają się i lecą dalej. Z mlecza również powstaje dmuchawiec, jednak jest to mała, mocno zwarta i szorstka kulka, którą trudno jest zdmuchnąć.