Jestem szefem kuchni, mamą i współwłaścicielką firmy cateringowej, która codziennie żywi 400 podopiecznych warszawskich żłobków i przedszkoli. Z miłości do dzieci i gotowania powstał biznes oraz cykl artykułów "Rodzic gotuje". Pragnę zachęcić was, drodzy rodzice, do kontynuowania mojej pracy w swoich domach - postaram się przekazać wam swoją wiedzę, doświadczenie i pasję do zdrowego odżywiania najmłodszych. Postawimy na jakość, wiedzę oraz balans.
Niegdyś z każdego domu ulatniał się słodki zapach świeżo wypiekanego ciasta drożdżowego albo puszystego sernika z przepisu babci. Sklepowe półki świeciły pustkami, więc słodka fantazja przybierała różne formy. Dziś często sięgamy po gotowce - w małym osiedlowym sklepiku znajdziemy osiem rodzajów wafelków, dziesięć różnych czekolad. Nie wspomnę o nadzieniach - kosze z cukierkami na wagę, pełne różnorodnych "środków", wręcz uginają się pod ich ciężarem. Dlaczego więc warto wytyczyć własne ścieżki do krainy słodyczy? Wspólne gotowanie scali waszą rodzinę, pozwoli wybrać składniki według waszych upodobań, będziecie też mogli zastąpić kilogramy białego cukru lub (o zgrozo!) syropu glukozowo-fruktozowego znacznie zdrowszymi alternatywami. Nauczycie się też lepiej rozmawiać o słodkościach ze swoimi maluchami. Poza tym, jak głosi niepotwierdzona plotka, ciasto wykonane samodzielnie i z sercem wcale nie tuczy.
Składniki:
Przygotowanie:
Do niewielkiego rondelka wrzucamy obrane, umyte truskawki, zalewamy je 200 ml wody. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut, aż truskawki całkowicie się rozpadną. Jedną łyżkę mąki ziemniaczanej rozrabiamy w miseczce z trzema łyżkami zimnej wody. Zmniejszamy moc pod rondelkiem, energicznie mieszając, wlewamy mączny płyn. Mieszamy do zagotowania. Podajemy z tartą dojrzałą gruszką, jabłkiem i ziarnami chia - na zimno i ciepło smakuje idealnie.
Składniki:
Przygotowanie:
Jogurt, mleczko, banana i wiórki kokosowe oraz ksylitol należy zblendować na gładką masę. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i delikatnie mieszamy do połączenia. Białą masę wylewamy do przygotowanych foremek, następnie delikatnie nakładamy kakaową. Odstawiamy do zamrażalnika na dwie godziny.
Składniki:
Przygotowanie:
By mleko nie przywarło do rondla, skrapiamy jego dno wodą. Następnie wlewamy mleko i zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć, dodajemy kaszę i energicznie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, stale mieszając. Kiedy kasza jest gotowa, dodajemy miód, szczyptę soli, sok z cytryny oraz nasiona chia. Jeszcze ciepłą kaszę przekładamy do foremek.
Obieramy dojrzałe mango ze skóry i kroimy w nieregularne kształty. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy skórkę z całej limonki i sok z jej połówki.
Ostudzoną kaszę polewamy musem mango i dodajemy świeże owoce z pokrojoną miętą.
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy do powstania plastycznej masy. Formujemy małe kulki, a następnie spłaszczamy rękoma do powstania ciasteczek. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piecu, na blaszce wyłożonej pergaminem lub na macie silikonowej przez ok. 10 minut.
***
O Agacie Gwiazdowskiej można śmiało powiedzieć, że jest najbardziej upartą, utalentowaną i odważną szefową kuchni na polskiej scenie kulinarnej. Warto też wspomnieć - najmłodszą. W tym najmłodszą uczestniczką pierwszej polskiej edycji programu "Hell's Kitchen". Kulinarne doświadczenie zdobywała w najbardziej prestiżowych restauracjach w kraju, m.in. w warszawskiej "Belvedere" jako sous chef "Lif", executive chef w restauracji "Wino&Friends", a także jako szef kuchni Ambasady Państwa Kataru.
Pytana o swoje mocne strony niezmiennie odpowiada - gotowanie. I to właśnie ten kulinarny instynkt, pracowitość oraz pasja sprawiły, że od 2016 r. z olbrzymim powodzeniem prowadzi, wspólnie z mamą, dwa rodzinne biznesy: "Pełny Brzuszek" - firmę cateringową obsługującą wymagające warszawskie przedszkola oraz "Projekt Jedzenie", czyli nowoczesny koncept cateringu eventowego.
Agata już od najmłodszych lat wiedziała, że swoje życie chce poświęcić gotowaniu, jednak to pojawienie się na świecie jej córki Heleny sprawiło, że ze szczególnym oddaniem, zaangażowaniem i miłością poświęciła się kształtowaniu smaków najmłodszych, łącząc tradycyjne smaki, dobre składniki i świeże pomysły. Jako kulinarna ekspertka, swoją wiedzą wspiera i inspiruje rodziców, by razem ze swoimi maluchami smakowali, doświadczali i mądrze karmili siebie oraz swoje rodziny. Swoimi kulinarnymi sugestiami, a niekiedy odkryciami dzieli się z zaangażowanymi odbiorcami poprzez swoje social media. To tam rodzice dowiedzą się, jakie są sprawdzone przepisy Agaty na oszczędzające czas dania dla całej rodziny i które polskie restauracje serwują najlepszą kuchnię - również dla dzieci.
To, co wyróżnia Agatę, jest jednocześnie sekretem jej sukcesów. Motto, które przyjęła "Jeśli czegoś się chce, nic nie jest ograniczeniem", dobitnie świadczy o jej indywidualizmie, pewności siebie i szczypcie niezłomności. Gdy mówi, że nie ma marzeń, tylko cele, czyli podróże, doznania, rozpoznawalne nazwisko w świecie kulinarnym i małe gospodarstwo z dużymi oknami na świat i jeziorkiem, biorąc pod uwagę dotychczasowe osiągnięcia, można jej wierzyć.