Amerykańska dziennikarka radzi, by na grilla wrzucić także pierogi. Profanacja? Geniusz? Mamy przepis

Grillowane warzywa, ser czy nawet kanapki z grilla. Takie dania nie budzą w nas emocji. Ale grillowane pierogi? Pyszne kieszonki, robione na wzór tych babcinych czy maminych? Amerykańska blogerka wrzuciła na ruszt pierogi robione na wzór ruskich i teraz poleca je wszystkim. Profanacja to czy geniusz? Sprawdźcie przepis!

Pierogi z grilla - czy to może się sprawdzić?

Amerykańska blogerka kulinarna, Naomi Robinson, jest matką niemowlaka, kilkulatka i nastolatka – nic dziwnego więc, że przepisy, których szuka, muszą być nie tylko smaczne i zdrowe, lecz także proste i szybkie w przygotowaniu. Kobieta tym razem sięgnęła po pierogi, pokrojoną w plasterki kiełbasę i warzywa. To wszystko trafiło na grilla, a po upieczeniu stało się prawdziwym hitem w jej domu. Swoje spostrzeżenia opisała na portalu The Kitchn. Jak zrobić grillowane pierogi?

Grillowane pierogi z warzywami - przepis

Naomi Robinson do przygotowania swojego dania użyła gotowych pierogów jednej z popularnych w Ameryce firm. My również sugerujemy przygotować danie z gotowych już pierogów, dzięki temu zaoszczędzicie sporo czasu i energii. Najlepsze będą oczywiście te domowe (na przykład z tego przepisu), które zostały ugotowane i zamrożone na później, ale sprawdzą się także te ze sklepu.

Składniki:

  • 16 rozmrożonych pierogów,
  • 300 g kiełbasy,
  • średnia cukinia,
  • średni kabaczek,
  • puszka kukurydzy,
  • czerwona papryka.

Składniki na dressing:

  • 1/2 szklanki siekanej natki pietruszki,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • trzy łyżki musztardy dijon,
  • skórka starta z cytryny,
  • łyżka soku z cytryny,
  • dwie łyżeczki sosu sojowego,
  • rozdrobniony ząbek czosnku,
  • łyżeczka soli,
  • odrobina pieprzu.

Grillowane pierogi z warzywami - sposób przygotowania

Kabaczek i cukinię myjemy, kroimy w plastry. W plasterki kroimy także kiełbasę, a kukurydzę odlewamy z zalewy. Przekładamy do dużej miski, wkładamy do niej również pierogi.

Wszystkie składniki dressingu łączymy i dodajemy do miski ze składnikami. Dużą łyżką mieszamy pierogi, warzywa, kiełbasę i dressing, a następnie porcje przekładamy na tacki do grillowania. Grillujemy od ośmiu do dziesięciu minut.

Zobacz wideo Jeśli jednak zdecydujecie się na samodzielne zrobienie pierogów, sprawdźcie, jak je zawijać. Mamy cztery sposoby.

Jakich pierogów używać do grillowania? Blogerka użyła gotowych pierogów robionych na wzór ruskich. Jeśli takie połączenie smaków was nie przekonuje, wypróbujcie inne wersje - grillowane pierogi z mięsem czy z soczewicą również będą bardzo smaczne. 

Więcej o: