Czosndogi - robicie je i dzielicie się zdjęciami. Dziwny, ale smaczny trend

Od kilku dni jednym z najpopularniejszych dań w polskim internecie są czosndogi, czyli domowe hot dogi przygotowane w czosnkowej bagietce. Skąd ta popularność przepisu? Jak zrobić czosndogi? Sprawdźcie.

Czosndog - internetowy hit

Internet oszalał na punkcie czosndogów, czyli hot dogów zrobionych w bagietce czosnkowej zapieczonych z dużą ilością sera żółtego. Wszystko zaczęło się na popularnym portalu Wykop.pl, gdzie jeden z użytkowników, adekad, zamieścił zdjęcie przygotowanej przez siebie potrawy. Przepis szybko podłapali inni internauci, a wątek zmienił się w galerię czosndogów zrobionych według ich zamysłu.

Jak zrobić czosndogi?

Oryginalna wersja czosndoga to po prostu bagietka czosnkowa, parówki i ser. Autor przepisu w jednym z komentarzy wyznał, że serowi i parówkom po prostu kończył się termin ważności, a bagietki znalazł w zamrażalniku. Zapieczenie tych produktów i opublikowanie zdjęcia na Wykopie sprawiło, że przepis stał się viralem.

Przepis na czosndogi jest oczywiście banalnie prosty (włożyć parówki do naciętych bagietek czosnkowych, oprószyć startym serem i zapiec w piekarniku lub kuchence mikrofalowej), a użytkownicy prześmiewczo proszą o przepis w komentarzach. Przeglądając wpisy na Wykopie z tagiem #czosndog, można znaleźć przeróżne wersje tego dania. Do czosndogów pasują takie same dodatki, jak do tradycyjnych hot-dogów – świeża lub prażona cebulka, pomidory, sałata, świeże lub kiszone ogórki oraz różne sosy i przyprawy. Doskonałym rozwiązaniem jest wykorzystanie różnych rodzajów sera. Czosndogi można także zrobić w wersji wegetariańskiej – wtedy należy użyć bezmięsnych parówek. Uwaga! Produkty takie jak świeże warzywa i sosy najlepiej dodać już po zapieczeniu czosndogów w mikrofali lub piekarniku.

Zobacz wideo Zobaczcie także inną wersję dogs - corndog, czyli kukurydze ukrytą w cieście. Oto przepis.

Domowa bagietka z masłem czosnkowym - jak przygotować?

Bagietki czosnkowe dostępne są w większości dyskontów i hipermarketów. Można je znaleźć w wersji mrożonej, wymagającej tylko odgrzania lub gotowej do spożycia. Jeśli nie masz możliwości kupienia takich bagietek, ale masz zwykłe bagietki (lub bułki do hot dogów), masło i czosnek, przygotuj je samodzielnie! Miękkie masło wystarczy wymieszać z rozgniecionym czosnkiem (ilość zależy od upodobań co do ostrości, ale 2-3 ząbki powinny wystarczyć), doprawić solą i ulubionymi przyprawami. Bułki nacinamy, smarujemy masłem czosnkowym i wykorzystujemy do czosndogów… lub spożywamy bez dodatków.

Pora na czosndoga!

Miłośnicy czosndogów trwają w zachwycie nad prostą, ale niezwykle smaczną potrawą, którą potrafi zrobić każdy bez względu na umiejętności kulinarne. Rozpoczęły się pierwsze żarty, że pomysł zostanie podłapany przez popularne fast-foody i sklepy lub okaże się akcją promocyjną. A wy? Spróbujecie czosndogów?