Czosndogi - robicie je i dzielicie się zdjęciami. Dziwny, ale smaczny trend
Czosndog - internetowy hit
Internet oszalał na punkcie czosndogów, czyli hot dogów zrobionych w bagietce czosnkowej zapieczonych z dużą ilością sera żółtego. Wszystko zaczęło się na popularnym portalu Wykop.pl, gdzie jeden z użytkowników, adekad, zamieścił zdjęcie przygotowanej przez siebie potrawy. Przepis szybko podłapali inni internauci, a wątek zmienił się w galerię czosndogów zrobionych według ich zamysłu.
Jak zrobić czosndogi?
Oryginalna wersja czosndoga to po prostu bagietka czosnkowa, parówki i ser. Autor przepisu w jednym z komentarzy wyznał, że serowi i parówkom po prostu kończył się termin ważności, a bagietki znalazł w zamrażalniku. Zapieczenie tych produktów i opublikowanie zdjęcia na Wykopie sprawiło, że przepis stał się viralem.
Przepis na czosndogi jest oczywiście banalnie prosty (włożyć parówki do naciętych bagietek czosnkowych, oprószyć startym serem i zapiec w piekarniku lub kuchence mikrofalowej), a użytkownicy prześmiewczo proszą o przepis w komentarzach. Przeglądając wpisy na Wykopie z tagiem #czosndog, można znaleźć przeróżne wersje tego dania. Do czosndogów pasują takie same dodatki, jak do tradycyjnych hot-dogów – świeża lub prażona cebulka, pomidory, sałata, świeże lub kiszone ogórki oraz różne sosy i przyprawy. Doskonałym rozwiązaniem jest wykorzystanie różnych rodzajów sera. Czosndogi można także zrobić w wersji wegetariańskiej – wtedy należy użyć bezmięsnych parówek. Uwaga! Produkty takie jak świeże warzywa i sosy najlepiej dodać już po zapieczeniu czosndogów w mikrofali lub piekarniku.
Domowa bagietka z masłem czosnkowym - jak przygotować?
Bagietki czosnkowe dostępne są w większości dyskontów i hipermarketów. Można je znaleźć w wersji mrożonej, wymagającej tylko odgrzania lub gotowej do spożycia. Jeśli nie masz możliwości kupienia takich bagietek, ale masz zwykłe bagietki (lub bułki do hot dogów), masło i czosnek, przygotuj je samodzielnie! Miękkie masło wystarczy wymieszać z rozgniecionym czosnkiem (ilość zależy od upodobań co do ostrości, ale 2-3 ząbki powinny wystarczyć), doprawić solą i ulubionymi przyprawami. Bułki nacinamy, smarujemy masłem czosnkowym i wykorzystujemy do czosndogów… lub spożywamy bez dodatków.
Pora na czosndoga!
Miłośnicy czosndogów trwają w zachwycie nad prostą, ale niezwykle smaczną potrawą, którą potrafi zrobić każdy bez względu na umiejętności kulinarne. Rozpoczęły się pierwsze żarty, że pomysł zostanie podłapany przez popularne fast-foody i sklepy lub okaże się akcją promocyjną. A wy? Spróbujecie czosndogów?
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Marchewki pokryły się białym nalotem lub czarnymi plamami? Wyjaśniamy, co to znaczy i czy można je jeść
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa