Cześć, jestem Jagna Niedzielska. Możecie mnie kojarzyć z programu o niemarnowaniu żywności "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" oraz jako współprowadzącą programu "Widelcem po mapie". Gotuję, doradzam i propaguję #zerowaste. Na łamach portalu haps.pl pokażę wam, jak gotować ze smakiem, ale tak, żeby niczego nie marnować. Zapraszam do mojej kuchni #bezresztek pełnej trików i patentów.
Kiszenie to prosty sposób na tanie superjedzenie (z ang. superfood) o wielu prozdrowotnych właściwościach. Dzięki tej sprytnej metodzie konserwacji warzywa zachowują trwałość na bardzo długo. Mogą leżeć latami. To zresztą jedna z najstarszych metod konserwowania i przechowywania żywności, charakterystyczna dla kuchni zero waste. W czasie fermentacji, czyli kiszenia, bakterie zmieniają cukry zawarte w warzywach na kwas mlekowy, który jest świetnym konserwantem.
Do ich przygotowania nie zawsze musimy używać najświeższych okazów. Zatem gdy widzicie pomarszczone warzywa, które mogłyby się zmarnować, to właśnie te w pierwszej kolejności zamknijcie w słoik w formie kiszonek. Możecie kisić mieszanki warzyw lub warzywa z dodatkami, takimi jak koper, ziele angielskie czy jagody jałowca.
Kiszonki to królowe - są charakterne i mocarne. fot. Jagna Niedzielska
Najlepsze kiszonki to oczywiście te, które przygotujemy sami w domu. Domowe kiszonki będą doskonałe jako dodatek do pieczonych warzyw, placków ziemniaczanych lub jako mezze, czyli zakąska do głównych dań. Opróżnione z kiszonych warzyw słoiki kryją w sobie jednak coś więcej! Zalewę. Picie soku z kiszonek wpływa doskonale na wzmocnienie odporności. Przeciwdziała anemii i wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Uwaga, ciekawostka! Proces fermentacji zwalnia w ciemnym miejscu. Jeśli więc chcecie przyśpieszyć akcję, nie chowajcie kiszonek do szafek.
Kiszonki można przygotować co najmniej na trzy sposoby. Oto one:
***
O Jagnie Niedzielskiej mówi się, że jest jedną z polskich twarzy idei zero waste. Miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki - poradnika z ponad 90 przepisami kulinarnymi "Bez resztek". Prowadząca program "Bez reszty. Kuchnia zero waste" oraz współprowadząca "Widelcem po mapie". Na co dzień szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel oraz firmy cateringowej. Jagna jest kreatorką smaków oraz docenianą kulinarną artystką - uwielbia, gdy w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego jej drugą specjalnością jest kuchnia hawajska, gdzie tradycyjne, rajskie przepisy łączą, między innymi, smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin czy Portugalii. W wolnych chwilach daje upust swojej artystycznej duszy, tworząc zaskakujący food design. Jej przepisy oraz zdjęcia publikowane pod hasłem "architektura kulinarna", znane są już w Berlinie, Francji, Czechach i w Stanach Zjednoczonych.
Jagna Niedzielska Fot. Budzik Studio