Awokado to jeden z najchętniej kupowanych owoców przez osoby, które interesują się zdrową dietą. Doskonale smakuje na tostach, świetnie komponuje się w sałatkach, zaś weganie stosują je zamiast masła. Również obok pysznego guacamole trudno przejść obojętnie. Aby awokado zachowało swoje właściwości i doskonały smak, należy je właściwie przechowywać. Jak to robić? Sprawdźcie.
Wybierz dobry produkt
Miłośnicy awokado doskonale wiedzą, że awokado najlepiej smakuje, gdy jest dojrzałe – ale nie przejrzałe. Pamiętajcie, żeby podczas zakupów zwrócić uwagę na jakość i stan owocu. Jeśli jest brązowe – lepiej je odłóżcie (wyjątek robimy dla odmiany awokado "hass", która naturalnie ma taki kolor skórki), ponieważ zaczęły się w nim już procesy gnilne. Dobre awokado powinno mieć nienaruszoną skórkę i być dosyć miękkie, ale też jędrne (nie powinny powstawać odkształcenia na skórce, na przykład przy dotknięciu palcem). Twarde jak jabłko awokado można kupić, ale na zjedzenie trzeba będzie poczekać. Jeśli robicie większy zapas, możecie śmiało wybrać te twardsze egzemplarze – po kilku dniach będą o wiele lepsze.
Jak przechowywać awokado?
A więc kupiliście je i co dalej? Mamy garść wskazówek, jak przechowywać awokado.
Dlaczego świeże awokado ciemnieje?
Na pewno zauważyliście, że miąższ awokado szybko ciemnieje i przestaje ładnie wyglądać. Dzieje się tak na skutek reakcji chemicznej – jego miąższ po prostu się utlenia. Nie wpływa to na jakość owocu i można spokojnie je zjeść. Jeśli jednak skórka zielonego awokado zaczyna brązowieć, a w środku pojawiają się brązowe plamki, należy je natychmiast odkroić od owocu, ponieważ to oznaka gnicia. Jeśli zaś zauważymy na nim pleśń, niestety musimy całe awokado wyrzucić.