• Link został skopiowany

Przechowywanie awokado - co zrobić, aby długo zachowało świeżość? Podpowiadamy

Lubicie awokado? To owoc, który jest źródłem zdrowych tłuszczów oraz witamin i minerałów. Można je jeść na kanapkach, w sałatkach, zrobić z niego guacamole. Ale jak przechowywać awokado, by jak najdłużej pozostało świeże? Mamy dla was kilka wskazówek.
Awokado
Fot. Andrey Burstein / shutterstock.com

Awokado to jeden z najchętniej kupowanych owoców przez osoby, które interesują się zdrową dietą. Doskonale smakuje na tostach, świetnie komponuje się w sałatkach, zaś weganie stosują je zamiast masła. Również obok pysznego guacamole trudno przejść obojętnie. Aby awokado zachowało swoje właściwości i doskonały smak, należy je właściwie przechowywać. Jak to robić? Sprawdźcie.

Zobacz wideo

Wybierz dobry produkt

Miłośnicy awokado doskonale wiedzą, że awokado najlepiej smakuje, gdy jest dojrzałe – ale nie przejrzałe. Pamiętajcie, żeby podczas zakupów zwrócić uwagę na jakość i stan owocu. Jeśli jest brązowe – lepiej je odłóżcie (wyjątek robimy dla odmiany awokado "hass", która naturalnie ma taki kolor skórki), ponieważ zaczęły się w nim już procesy gnilne. Dobre awokado powinno mieć nienaruszoną skórkę i być dosyć miękkie, ale też jędrne (nie powinny powstawać odkształcenia na skórce, na przykład przy dotknięciu palcem). Twarde jak jabłko awokado można kupić, ale na zjedzenie trzeba będzie poczekać. Jeśli robicie większy zapas, możecie śmiało wybrać te twardsze egzemplarze – po kilku dniach będą o wiele lepsze.

Jak przechowywać awokado?

A więc kupiliście je i co dalej? Mamy garść wskazówek, jak przechowywać awokado.

  • Świeże awokado, które zamierzacie zjeść w ciągu 1-2 dni przechowujcie w lodówce. Jeśli jest trochę twarde, trzymajcie je w temperaturze pokojowej.
  • Napoczęte awokado przechowujcie w lodówce. Jeśli potrzebujecie tylko połowy, z tej, która zostaje, nie wyjmujcie pestki, owocu również nie obierajcie ze skórki. Wtedy miąższ jest zabezpieczony przed reakcją z tlenem. Przekrojone awokado możecie też posmarować odrobiną soku z cytryny i zawinąć w folię aluminiową.
  • Awokado możecie także przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku z główką cebuli. Z tego owocu jednak nie należy już robić słodkich koktajli czy delikatnych sałatek – awokado przesiąknie oparami cebuli. Jednak do guacamole nada się idealnie!
  • Czy awokado można zamrozić? Tak. Nie należy jednak mrozić go w kawałkach – miąższ szybko straci strukturę, co po rozmrożeniu może wpłynąć na walory smakowe. Awokado mroźcie w formie puree i zjadajcie krótko po rozmrożeniu. Możecie dodać do niego łyżeczkę soku z cytryny, by zachowało intensywny zielony kolor.
  • Awokado można także zamarynować. Jak to zrobić? W rondelku wymieszajcie szklankę wody, szklankę octu, łyżkę soli i 1/3 szklanki cukru i podgrzewajcie, aż cukier i sól się rozpuszczą. Roztwór ostudźcie. Awokado pokrójcie w plasterki i upchnijcie je w umytym i wyparzonym słoiczku. Następnie zalejcie wystudzonym roztworem i przechowujcie w lodówce przez kilka tygodni.

Dlaczego świeże awokado ciemnieje?

Na pewno zauważyliście, że miąższ awokado szybko ciemnieje i przestaje ładnie wyglądać. Dzieje się tak na skutek reakcji chemicznej – jego miąższ po prostu się utlenia. Nie wpływa to na jakość owocu i można spokojnie je zjeść. Jeśli jednak skórka zielonego awokado zaczyna brązowieć, a w środku pojawiają się brązowe plamki, należy je natychmiast odkroić od owocu, ponieważ to oznaka gnicia. Jeśli zaś zauważymy na nim pleśń, niestety musimy całe awokado wyrzucić.

Więcej o: