Wielbiciele domowych wypieków próbowali przez ostatnie miesiące już chyba wszystkiego. Od tradycyjnych receptur z zeszytu z przepisami prababci po dziwne eksperymenty kulinarne z Internetu. Dziś mamy dla was propozycję z tej drugiej kategorii: błyskawiczne ciasto z dwóch składników robione w mikrofalówce. Tu znajdziecie oryginalne wideo, które opublikował Eitan.
Wszystko, czego będziecie potrzebowali, to ciasteczka typu Oreo oraz mleko. Ciastka należy umieścić w kubku, zalać mlekiem, a następnie rozgnieść widelcem, aby powstała brązowa papka. Następnie kubek z masą wstawcie do mikrofalówki i włączcie ją na 75 sekund. W efekcie powinniście otrzymać mocno czekoladowe ciasto.
Ashley Abramson, dziennikarska serwisu The Kitchn wypróbowała przepis Eitana. Do przygotowania przekąski użyła sześciu ciasteczek oreo oraz połowy szklanki mleka i przygrzała je w mikrofalówce.
Powstały deser był gorącą mazią, ale pachniał rewelacyjnie
– skomentowała dziennikarka.
Niestety sama nie mogła spróbować powstałego ciastka, ze względu na swoją nietolerancję glutenu. Jednak znalazł się chętny na skosztowanie deseru - jej mąż spałaszował je ze smakiem i orzekł, że chętnie zjadłby je ponownie.
Powodem nie do końca satysfakcjonującej konsystencji mogło być to, że ciasto było za rzadkie lub moc mikrofalówki zbyt mała. Może sprawdzicie samodzielnie?