Na Florydzie, na terenie tamtejszego Disneylandu, powstała pierwsza samowystarczalna energetycznie restauracja McDonald’s. Sieć czeka teraz na certyfikat International Living Future Institute, potwierdzający zeroemisyjność lokalu.
W lokalu znajdują się panele fotowoltaiczne oraz rowery kinetyczne dla klientów. Na ścianach za to znajduje się bujna roślinność. Te rozwiązania sprawiają, że restauracja jest samowystarczalna pod względem energetycznym. Na ten moment lokal nie jest jeszcze otwarty dla klientów, ale działa już punkt Drive-Thru. Mogą więc z niego korzystać osoby zamawiające posiłki oraz kierowcy. Jest to wynik surowych obostrzeń, które zostały wprowadzone w Stanach Zjednoczonych ze względu na pandemię.
McDonald’s planuje zredukować emisję dwutlenku węgla do 2030 roku o 36 proc. względem roku 2015. Plan dotyczy zarówno restauracji, jak i biur sieci. Już teraz niektóre lokale we Francji, w Austrii, Niemczech, Szwecji, Portugalii, Holandii, Wielkiej Brytanii i Szwajcarii są zasilane w całości ze źródeł OZE.