Smażony kurczak z drukarki 3D? KFC testuje nową metodę produkcji

KFC ogłosiło, że jesienią rozpocznie testy nowej produkcji smażonego kurczaka. Wykorzysta do nich technologię biodruku 3D.

KFC testuje produkcję mięsa w laboratorium

Coraz więcej restauracji szuka sposobów, jak ograniczyć swoją zależność od przemysłu mięsnego, a jednocześnie zaoferować klientom smaczne dania. Nikogo nie dziwią roślinne substytuty mięsa, które coraz częściej przypominają oryginał do złudzenia. Tymczasem KFC ogłosiło, że już jesienią tego roku w Moskwie podejmie próby produkcji słynnego smażonego kurczaka z wykorzystaniem technologii biodruku 3D, czytamy na portalu Business Insider.

KFC oraz rosyjska firma 3D Bioprinting Solutions podejmie się zadania stworzenia nuggestów z kurczaka w laboratoriach, z użyciem komórek pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego, wykorzystując technologię biodruku 3D. Technologia ta jest używana w medycynie do tworzenia tkanek, a nawet narządów.

Zobacz wideo Sprawdź także: Przepis na nuggetsy z halloumi. Pokochasz je!

Kurczak z laboratorium ma smakować jak prawdziwy

Nuggetsy przygotowane w nowatorski sposób mają doskonale odtwarzać smak i wygląd oryginalnego smażonego kurczaka z KFC. Sieć uważa, że może to być rozwiązanie bardziej przyjazne środowisku niż wykorzystywanie mięsa pochodzącego z tradycyjnego przemysłu. Jesienna "premiera" mięsa stworzonego metodą biodruku 3D przez KFC będzie pierwszym takim rozwiązaniem wśród sieci fast-foodów o globalnym zasięgu.

Raisa Polyakowa, dyrektorka generalna KFC Rosji i Wspólnoty Niepodległych Państw powiedziała w komunikacie prasowym:

Nowoczesne metody produkcji mięsa to kolejny krok w stronę realizacji naszego konceptu "restauracji przyszłości". Nasze eksperymenty z biodrukiem 3D mogą pomóc rozwiązań niektóre problemy globalne. Cieszymy się, że możemy przyczynić się do tego i pracujemy, by udostępnić metodę nie tylko w Rosji, lecz także na całym świecie, jeśli tylko będzie to możliwe.

Druk 3D przyszłością gastronomii?

Jak podaje Business Insider, Yusef Khesuani, współzałożyciel i zarządca 3D Bioprinting Solutions ma nadzieję, że partnerstwo z KFC pomoże przyspieszyć rozwój metody produkcji mięsa w laboratoriach. Liczy na to, że współpraca z siecią upowszechni tę metodę.

Chociaż na razie mięso stworzone w laboratoriach nie jest popularne w gastronomii, jest na nie duże zapotrzebowanie, a wielu inwestorów ma nadzieję, że szybko trafi ono na rynek. Memphis Meats, startup zajmujący się mięsem pochodzenia komórkowego, zebrał ostatnio 161 milionów dolarów. Jednym z głównym jego inwestorów jest CPT Capital, który stoi również za Beyond Meat i Impossible Foods.

Co, jeśli testy się powiodą? KFC ogłosiło także, że "Beyond Fried Chicken" będzie dostępny przez pewien czas w 50 restauracjach w Kalifornii.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.