Cześć, jestem Jagna Niedzielska. Możecie mnie kojarzyć z programu o niemarnowaniu żywności "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" oraz jako współprowadzącą programu "Widelcem po mapie". Gotuję, doradzam i propaguję #zerowaste. Na łamach portalu haps.pl pokażę wam, jak gotować ze smakiem, ale tak, żeby niczego nie marnować. Zapraszam do mojej kuchni #bezresztek pełnej trików i patentów.
Na około tydzień przed wyjazdem przejrzyj wnikliwie lodówkę, zamrażalnik i wszystkie kuchenne szafki, w których przechowujesz jedzenie. To swoisty remanent domowy. To też dobry moment na to, żeby zrobić tak zwane czystki. Czyli wszystko, co zostało rozpieczętowane, należy zjeść, żeby nie zostały żadne resztki.
W tygodniu poprzedzającym wyjazd warto zrobić znacznie mniejsze zakupy. Dzięki temu będzie ci łatwiej rozgospodarować jedzenie bez konieczności wyrzucania.
Czas na porządki w zamrażalniku. Jeśli są tam zgromadzone zapasy, które możesz wykorzystać w nadchodzących dniach do przygotowania smacznych posiłków, zrób to. Dzięki temu zrobisz miejsce na nowe produkty, które możesz ocalić przed zmarnowaniem. Na przykład, jeśli w lodówce masz ugotowany sos jagodowy do naleśników i wiesz, że go nie wykorzystasz, po prostu go zamroź.
Jeśli nadal coś ci zostało, podziel się jedzeniem ze znajomymi lub rodziną. Foodsharing to modny i mądry nawyk. Z pozostałości w kuchni warto również przygotować prowiant na podróż. Nie kupuj nowych produktów, wykorzystaj do kanapek na drogę to, co już masz.
Jeśli jedziesz na wakacje z zamiarem zabrania własnego jedzenia, to mam dla ciebie podpowiedź, co warto ze sobą wziąć. W zależności od możliwości magazynowania będą to:
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
Przygotowanie:
***
O Jagnie Niedzielskiej mówi się, że jest jedną z polskich twarzy idei zero waste. Miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki - poradnika z ponad 90 przepisami kulinarnymi "Bez resztek". Prowadząca program "Bez reszty. Kuchnia zero waste" oraz współprowadząca "Widelcem po mapie". Na co dzień szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel oraz firmy cateringowej. Jagna jest kreatorką smaków oraz docenianą kulinarną artystką - uwielbia, gdy w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego jej drugą specjalnością jest kuchnia hawajska, gdzie tradycyjne, rajskie przepisy łączą, między innymi, smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin czy Portugalii. W wolnych chwilach daje upust swojej artystycznej duszy, tworząc zaskakujący food design. Jej przepisy oraz zdjęcia publikowane pod hasłem "architektura kulinarna", znane są już w Berlinie, Francji, Czechach i w Stanach Zjednoczonych.