Jest kilka rodzajów miodu. Dzielimy je ze względu na materiał zebrany przez pszczoły. Bazą do powstania miodu może być: nektar, pyłek kwiatowy lub spadź. Do miodu często dodawane są także dodatki, które mają za zadanie urozmaicenie jego smaku. Jakie miody wyróżniamy?
Nazywany też miodem tysiąca kwiatów powstaje z nektaru pozyskanego z roślin miododajnych, które można spotkać w sadach, na polach, lasach i łąkach. Na kolor i smak tego miodu ma wpływ pora roku, na którą przypada okres kwitnienia poszczególnych roślin.
A jakie są właściwości miodu wielokwiatowego? Jest to źródło cukrów prostych, dlatego też nie jest polecany osobom z cukrzycą. Jako najważniejsze zalety tego miodu należy wymienić:
Miód wielokwiatowy jest najbardziej popularny, jego cena jest też zazwyczaj niższa niż w przypadku innych rodzajów miodu.
Miód gryczany cechuje bardzo intensywny zapach oraz ostry smak. Ciemno herbaciany kolor sprawia, że zdecydowanie odróżnia się od innych miodów.
Właściwości miodu gryczanego są bardzo różnorodne. Dzięki obecności rutyny, substancji, która oczyszcza naczynia krwionośne miód ten sprawdza się idealnie przy leczeniu: miażdżycy, nadciśnienia tętniczego oraz choroby wieńcowej. Co więcej, wzmacnia układ odpornościowy i wspiera kości. Miód gryczany zalecany jest przy stanach osłabienia pamięci oraz problemach z ośrodkiem wzroku i słuchu.
Jego cechą charakterystyczną jest słomkowa barwa i lekko wyczuwalny zapach kwiatów rzepaku. Do właściwości miodu rzepakowego należy też szybka krystalizacja, przez co ma on często konsystencję porównywalną do smalcu. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, jest więc idealną bazą do napoju dla dzieci, na przykład z dodatkiem mięty i cytryny.
Miód rzepakowy sprawdzi się też w formie wspomagającej przy różnych schorzeniach, warto stosować go w przypadku chorób:
Co więcej, miód ten wyrównuje niedobór potasu w organizmie, przyśpiesza gojenie ran, a także jest skuteczny przy przeziębieniach i wspomaga leczenie grypy.
Miód spadziowy powstaje dzięki pracy pszczół, zbierających z drzew oraz roślin wydzielinę, którą tworzą mszyce i czerwce. Miód ten dzieli się na dwa rodzaje - iglasty i liściasty. Pierwszy ma ciemną barwę i wyrazisty smak, natomiast liściasty ma jasny przejrzysty kolor i delikatny smak. Spadź, nie pojawia się co roku dlatego jest to tak wyjątkowy produkt, za który trzeba też odpowiednio zapłacić. Cena za kilogram miodu spadziowego waha się w granicach od 60 do 80 zł.
Miód spadziowy uznawany jest za jeden z najzdrowszych ze względu na wysoką aktywność antybiotyczną i bakteriobójczą. Te miody zawierają prawdziwą bombę związków mineralnych takich jak potas, fosfor, wapń, magnez oraz chlor i siarkę. Są cenione za swoje właściwości przeciwzapalne i wykrztuśne, skutecznie wspierają też układ odpornościowy. Miód spadziowy poleca się osobom, które cierpią na schorzenia układu oddechowego, nerwowego, krążenia oraz tym, którzy zmagają się z zaburzeniami trawienia.
Jest płynny i ma jasnożółtą barwę, jego zapach może niektórym przypominać zapach lipy. Miód lipowy wyróżnia ciekawy smak, jest on jednocześnie pikantny, słodki i posiada nutkę goryczy.
Jakie właściwości ma miód lipowy? Pomaga podczas grypy oraz w okresie przeziębienia. Działa też jako lekki środek nasenny i uspokajający. Co więcej, polecany jest na gorączkę i kaszel. Podobnie jak inne miody wykazuje też wysoką aktywnością antybiotyczną.
Jest to jeden z najlepszych miodów nektarowych, wyróżnia go brunatno-czerwona barwa. Po krystalizacji miód wrzosowy przyjmuje formę galarety i zmienia kolor na pomarańczowy. Nie jest to miód bardzo słodki, ale posiada bardzo przyjemny zapach wrzosu.
Polecany przy chorobach: prostaty, kamicy nerkowej, dróg moczowych oraz zapaleniu jelit i biegunkach. Ma duży wpływ na większą odporność organizmu oraz skutecznie chroni przed rozwojem zakażenia.
Prawidłowo przechowywany miód może nam służyć nawet przez 3 lata. To, o czym przede wszystkim należy pamiętać to odpowiednia temperatura. Miodu nie można trzymać w pomieszczeniu powyżej 20 stopni, pod wpływem wysokiej temperatury zmieniają się proporcje cukrów i miód traci cenne enzymy. Obok miodu nie należy też stawiać produktów o silnym aromacie, bardzo szybko przejmuje on wszystkie zapachy. W jakim opakowaniu przechowywać miód? Powinno być ono szklane z dobrym zamknięciem, najlepiej sprawdzi się tradycyjny słoik.
Zobacz też: Miodówka - nalewka pełna smaku. Jakie ma właściwości i jak ją zrobić?