Jako fani dobrego jedzenia czujemy się w obowiązku nagłaśniać tak ważne wydarzenia, jak sezon na przetwory. To właśnie teraz na straganach pojawia się najwięcej dorodnych warzyw i owoców, które kuszą całą gamą kolorów i kształtów. Czerwone, jędrne pomidory, drobny bób w kolorze wściekłej zieleni, żółcące się mirabelki czy kwaśne, a jakże wciągające wiśnie... Jedzone na świeżo to znakomite źródło składników odżywczych i witamin, a przede wszystkim nieziemskich doznań smakowych.
Jednak sezonowe dobroci można, a nawet trzeba zachować też na późniejsze miesiące. Soki, dżemy, chutneye, kiszonki czy pikle pozwalają cieszyć się smakami lata także jesienią lub zimą, gdy bogactwo warzyw i owoców nie jest już tak okazałe, a ich walory nie tak wyraziste. I właśnie o to chodzi w akcji #słoiki2020. Pokażemy wam, jak się zabrać za przygotowywanie przetworów od podszewki, co można upakować w słoiki, w jakich wariacjach i kombinacjach oraz jak to później przechowywać. Wszystkie nasze teksty na temat przetworów i przepisy znajdziecie pod tym linkiem.