Zatrzymaj lato na dłużej. Ruszamy z akcją #słoiki2020
Przetwory na zimę to letni obowiązek
Jako fani dobrego jedzenia czujemy się w obowiązku nagłaśniać tak ważne wydarzenia, jak sezon na przetwory. To właśnie teraz na straganach pojawia się najwięcej dorodnych warzyw i owoców, które kuszą całą gamą kolorów i kształtów. Czerwone, jędrne pomidory, drobny bób w kolorze wściekłej zieleni, żółcące się mirabelki czy kwaśne, a jakże wciągające wiśnie... Jedzone na świeżo to znakomite źródło składników odżywczych i witamin, a przede wszystkim nieziemskich doznań smakowych.
#słoiki2020
Jednak sezonowe dobroci można, a nawet trzeba zachować też na późniejsze miesiące. Soki, dżemy, chutneye, kiszonki czy pikle pozwalają cieszyć się smakami lata także jesienią lub zimą, gdy bogactwo warzyw i owoców nie jest już tak okazałe, a ich walory nie tak wyraziste. I właśnie o to chodzi w akcji #słoiki2020. Pokażemy wam, jak się zabrać za przygotowywanie przetworów od podszewki, co można upakować w słoiki, w jakich wariacjach i kombinacjach oraz jak to później przechowywać. Wszystkie nasze teksty na temat przetworów i przepisy znajdziecie pod tym linkiem.
Pochwalcie się swoimi przetworami! Może macie własne triki na zachowanie smaków lata? Wrzucajcie je na swoje profile na Facebooku i Instagramie, oznaczając tagiem #słoiki2020. Nie możemy się doczekać, czym nas zainspirujecie!
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku