Miód faceliowy pozyskuje się z kwiatów facelii - pastewnej, miododajnej rośliny o niebieskich kwiatach. Facelia znana jest też ze swojego bajecznego zapachu, który można później odnaleźć w słoiczku tego produktu. Miód faceliowy należy do rodziny miodów nektarowych, które powstają na bazie kwiatów. Facelia swoim słodkim zapachem wabi pszczoły, które pozyskują nektar i zamieniają go w delikatny miód o wyjątkowo aksamitnym smaku i bajecznym zapachu. Pszczoły muszą się spieszyć z pracą, ponieważ okres kwitnienia facelii jest bardzo krótki. Z tego też powodu miód ten nazywany jest właśnie miodem królewskim.
Miody sprawdzą się także w domowej apteczce. To naturalna alternatywa dla leków na przeziębienie oraz przy spadku odporności. Właściwości miodu faceliowego są typowe dla wszystkich miodów, które powstały na bazie nektaru:
W domowym menu miód faceliowy często króluje na kanapce, w owsiance czy jako dodatek do naleśników i chałek - takie słodkie śniadanie to idealny pomysł na udany poranek. Miód ten ma słodki smak z delikatną nutą cytrusową, co odpowiada zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Z tego powodu może być też zamiennikiem cukru w napojach czy w wypiekach. Miód można dodawać również do marynat mięsnych, sosów czy pieczonych warzyw.
Kilogram miodu faceliowego to koszt około 50 złotych. To średnia cena, która nadal jest zdecydowanie niższa, niż w przypadku miodu spadziowego, którego cena za kilogram może wynieść nawet 80 złotych. Miód faceliowy cena hurtowa - to zdecydowanie tańsza opcja, jednak od razu trzeba zamówić większą ilość lub wybrać się po miód do gospodarstwa agroturystycznego, gdzie odejdą nam koszty za np. marketing.
Kto raz spróbuje wyjątkowego smaku miodu faceliowego, ten będzie wracał po więcej. Miód faceliowy to cichy sojusznik rodziców, którzy chcą podawać dzieciom wartościowe słodycze. Miodem tym można zastąpić też cukier, jednak osoby, które chorują na cukrzycę powinny ustalić dopuszczalną dawkę z lekarzem.