Według GUS jemy coraz mniej mięsa. Ekspert: W rzeczywistości to trend wzrostowy

Internet obiegła informacja, że według danych GUS spożycie mięsa w Polsce zaczyna spadać. Jak wyjaśnia ekspert, w rzeczywistości jest całkiem inaczej.

Jemy mniej mięsa? Niekoniecznie

W niedawno opublikowanych raporcie GUS statystyki wykazały, że Polacy jedzą nieco mniej mięsa (2,4 proc.) niż w poprzednim roku. Jak twierdzi Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska, tendencja jest w rzeczywistości wzrostowa. Spożycie mięsa w Polsce rośnie. Skąd to wiadomo?

Ekonomista w rozmowie z Portalem Spożywczym wyjaśnił, że pod uwagę należy wziąć jeszcze jedną kwestię. Najbardziej miarodajne statystyki to te, które uwzględniają zarówno konsumpcję w domach, jak i poza nimi.

Pierwszym źródłem danych, na których należy się oprzeć, jest analiza budżetów gospodarstw domowych. Tam rzeczywiście można zauważyć, że spożycie mięsa jest mniejsze. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że według tych danych spada również spożycie jaj, oleju, pieczywa, mleka czy produktów mlecznych. Nie oznacza to, że jemy mniej w ogóle, ale mniej jemy w domach. A w takich badaniach nie bierze się pod uwagę posiłków spożywanych w restauracjach.

Zobacz wideo Zobacz także: Serniki idealne na lato. Mamy kilka przepisów!

Polacy coraz bogatsi?

Polacy coraz chętniej chodzą do restauracji, korzystają z diet pudełkowych czy zamawiają jedzenie na wynos. Wynika to z mody i wzrostu zamożności społeczeństwa. Dopiero dane o bilansowym spożyciu żywności są miarodajnym wskaźnikiem i to na ich podstawie będzie można stwierdzić, czy odchodzimy od jedzenia mięsa, czy wręcz przeciwnie. Jak na razie, w wypadku konsumpcji mięsa, tendencja od lat jest wzrostowa. Na raport biorący pod uwagę zarówno konsumpcję żywności w gospodarstwach domowych, jak i poza domem, musimy poczekać jeszcze do jesieni.