Lubicie łuskać pestki świeżego słonecznika? Grillowany kwiat to teraz hit

Pestki słonecznika skubane prosto z kwiatu to przysmak dla wielu z nas. A czy wiecie, że jego główkę można grillować? Grillowany kwiat słonecznika to teraz hit internetu. Sprawdźcie, jak go przygotować.

Chociaż grillowany słonecznik może brzmieć zaskakująco, danie to zdobywa rzesze fanów na całym świecie. Wszystko za sprawą filmiku, który opublikowała firma sprzedająca owoce i nasiona Baker Creek Heirloom Seeds na swoim koncie na Instagramie. Jak zrobić grillowany słonecznik? Jak on w ogóle smakuje? Sprawdźcie.

 

Jak grillować słonecznik?

Przede wszystkim potrzebujemy młodego kwiatu słonecznika. Powinien być całkiem spory i rozwinięty, ale łuski nasion nie mogą być jeszcze twarde. Taki kwiat należy pozbawić wszystkich płatków. Następnie główkę pokrywamy oliwą lub olejem (dobrze się sprawdzi aromatyczna zalewa z suszonych pomidorów – pamiętajcie jednak, by nie używać jej, jeśli ma w składzie ocet) i kładziemy na grillu pestkami do dołu i przykrywamy okrągłym naczyniem. Pieczemy w średniej temperaturze przez około 5 minut. Upieczoną główkę słonecznika zdejmujemy i pokrywamy dodatkową porcją masła, siekanych suszonych pomidorów oraz bazylii lub innymi ulubionymi przyprawami. Oprószamy solą i jemy podobnie jak grillowane kolby kukurydzy.

Jak smakuje grillowany słonecznik? Jeśli trudno wam wyobrazić sobie smak tego dania, pewną wskazówką będzie, że ma ono nieco orzechowy posmak.

Zobacz wideo Zobaczcie także inny sposób na wykorzystanie słonecznika, a konkretnie jego pestek. Słonecznikowiec z kremem Karmellove!