Chociaż grillowany słonecznik może brzmieć zaskakująco, danie to zdobywa rzesze fanów na całym świecie. Wszystko za sprawą filmiku, który opublikowała firma sprzedająca owoce i nasiona Baker Creek Heirloom Seeds na swoim koncie na Instagramie. Jak zrobić grillowany słonecznik? Jak on w ogóle smakuje? Sprawdźcie.
Przede wszystkim potrzebujemy młodego kwiatu słonecznika. Powinien być całkiem spory i rozwinięty, ale łuski nasion nie mogą być jeszcze twarde. Taki kwiat należy pozbawić wszystkich płatków. Następnie główkę pokrywamy oliwą lub olejem (dobrze się sprawdzi aromatyczna zalewa z suszonych pomidorów – pamiętajcie jednak, by nie używać jej, jeśli ma w składzie ocet) i kładziemy na grillu pestkami do dołu i przykrywamy okrągłym naczyniem. Pieczemy w średniej temperaturze przez około 5 minut. Upieczoną główkę słonecznika zdejmujemy i pokrywamy dodatkową porcją masła, siekanych suszonych pomidorów oraz bazylii lub innymi ulubionymi przyprawami. Oprószamy solą i jemy podobnie jak grillowane kolby kukurydzy.
Jak smakuje grillowany słonecznik? Jeśli trudno wam wyobrazić sobie smak tego dania, pewną wskazówką będzie, że ma ono nieco orzechowy posmak.