Jaja kurze występują w dwóch kolorach – białym i brązowym. Jak się okazuje, wielu Polaków chętniej wybiera jajka brązowe, ze względu na przekonanie, że są one zdrowsze, pełne cennych wartości odżywczych i przede wszystkim naturalne. To brązowe jajka kojarzą się ze tradycyjną hodowlą na wsi, białe natomiast – z modyfikacjami genetycznymi i hodowlą przemysłową. Czy to rzeczywiście prawda?
Istniejące przekonanie jest błędne. Kolor skorupki jest zależny od genów danej kury. Jeśli ma ona jasne upierzenie, zniesie jajko o białej skorupce. Jeżeli jej pióra są ciemne, skorupka jajka również będzie brązowobeżowa. Za wszystko odpowiedzialne są barwniki, które pochodzą z przemian hemoglobiny obecnej we krwi. W skorupkach białych jajek po prostu barwniki się nie odkładają.
Na kolor nie wpływa zatem ani sposób hodowli, ani karmienia. Jajka mają takie same wartości odżywcze i bogactwo witamin oraz minerałów.
Jaja są doskonałe niezależnie od koloru skorupki. Obserwujemy, że tendencja sięgania po brązowe jaja powoli ustępuje miejsca białym jajom, co nas ogromnie cieszy. Jednak przed nami jeszcze długa droga, aby w masowej świadomości białe jajo stało na równi z brązowym […] Tradycyjnie to właśnie białe jajo powinno przywoływać skojarzenia z sielskością, czy naturalnością. Jako producenci musimy edukować konsumentów i zachęcać do sprawdzania faktów. Pomimo obiegowej opinii białe oraz brązowe jaja są równie pyszne i zdrowe
– mówi Barbara Woźniak, prezeska firmy Ovotek i pełnomocniczka Zarządu Ferm Drobiu Woźniak, właściciela marki Zdrovo, cytowana na portalu Dla Handlu. Jak wyjaśnia, po białe jaja najchętniej sięgamy w okresie wielkanocnym, bowiem lepiej się one nadają do wielu rodzajów zdobień.
Co ciekawe białe jajka chętnie kupują Amerykanie, bowiem łatwiej na nich zauważyć wszelkie zabrudzenia i zanieczyszczenia. Niemcy i Francuzi preferują jajka z certyfikowanych ferm ekologicznych, których nie da się kupić na zwykłych bazarkach.