Wódka o smaku piwa? Takie rzeczy tylko w Polsce
Piwo i wódka, czyli jak powstał Beerbrand
Na ten nietypowy pomysł wpadli właściciele Browaru Brodacz i destylarni Wolf&Oak, czytamy na stronie Antyradia. Połączyli siły, by stworzyć Beerbrand - 40-procentowy trunek o smaku kalifornijskiej IPY. W efekcie przedestylowania 2500 litrów flagowego piwa browaru powstały 384 butelki mocnego alkoholu o pojemności 0,7 litra.
Podstawą było nasze "California IPA", wyróżniające się cytrusowo-żywicznym aromatem amerykańskich chmieli. Teraz smakiem i aromatem bliskim każdemu miłośnikowi kraftowego piwa mogą cieszyć się także fani mocniejszych trunków. Mam nadzieję, że nasza piwna okowita doczeka się kolejnego wydania.
- mówi Tomasz Brzostowski, założyciel Browaru Brodacz, cytowany na stronie Antyradia.
Piwo i wódka, czyli jak powstał Beerbrand fot. Facebook / Wolf & Oak
Wódka o smaku piwa rozeszła się jak ciepłe bułeczki
Premiera wypadła na początek września i prawdopodobnie zaskoczyła samych producentów. Prawie połowa partii rozeszła się w ciągu czterech godzin. Pozostała część została reglamentowana i będzie można ją dostać w niektórych sklepach oraz na wybranych festiwalach czy wydarzeniach branżowych. Cena butelki to 120 zł.
Czy będzie jeszcze okazja nabyć ten wyjątkowy trunek?
Beerbrand spotkał się z ogromnym zainteresowaniem. Producenci nie wykluczają zatem dalszej współpracy i wznowienia produkcji.
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?
-
Rolnik miał wyrzucić ponad tysiąc ton "krzywych" buraków. Na ratunek przyszła sieć sklepów
-
Uszaki bzowe - odrobina Azji w polskich lasach. Można je zbierać nawet w styczniu
-
Kolejny genialny trik z internetu? Tortilla burger to teraz hit. Próbowaliście?
- Znacie smażone lody? A... smażony krem? To genialna włoska przekąska, która rozpływa się w ustach
- Co powiecie na robaki w kuchni? Agencja UE ds. żywności uznała mącznika młynarka za jadalnego i zdrowego
- Toruń. Mieli zamknąć popularną knajpę. Fani stanęli murem. Wtem kradzież i włamanie
- Eksperymenty z kuchnią roślinną łatwe jak nigdy dotąd
- Restauracje zamknięte co najmniej do końca stycznia. Nieoficjalnie do kwietnia. Bunt przedsiębiorców