Jedliście już w tym roku sowy? Tych, którzy patrzą z niedowierzaniem uspokajamy: nie chodzi bynajmniej o ptaki, ale grzyby! Sowa to potoczne określenie czubajki kani. Wielu z nas te smażone kojarzy z dzieciństwem. Zanim wybierzecie się zbierać sowy, sprawdźcie jednak, gdzie ich szukać i jak rozpoznawać.
Sowa (kania) – gdzie rośnie? Kiedy zbierać sowy?
Sowy lubią ziemię bogatą w wapń, gliniastą, zatem najczęściej można je znaleźć na leśnych polanach – występują zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. Można ich także szukać na łąkach, w parkach, a nawet na poboczach ulic. Sezon na sowy rozpoczyna się już latem, grzyby te można zbierać do późnej jesieni.
Sowa – wygląd. Jak odróżnić sowy od muchomorów sromotnikowych?
Sowy (kanie) to grzyby z rodziny pieczarkowatych. Osiągają nawet 40 cm wysokości, mają kapelusze o średnicy do 30 cm, z garbem na środku. Młode owocniki mają kształt jajowaty, a kolor – brązowy. Z czasem kapelusz rozkłada się i kształtem zaczyna przypominać parasol, natomiast kolor przechodzi w biel. Kapelusz pokryty jest łuszczącą się skórką, a jego brzeg – postrzępiony. Kanie mają pod spodem białe blaszki. Wysoki trzon ma kolor biało-brązowy, posiada zgrubienie na dole, a u dorosłych owocników jest twardy i pusty w środku. W górnej części trzonu znajduje się ruchomy podwójny pierścień.
Zbieranie kani nie jest polecane początkującym grzybiarzom – po raz pierwszy najlepiej wybrać się na nie z kimś, kto doskonale je rozpoznaje. Pomyłka może skończyć się tragicznie – sowy przypominają śmiertelnie trujące muchomory sromotnikowe.
Jak odróżnić sowy od muchomorów?
Kluczowy jest pierścień znajdujący się na trzonie grzyba. Pierścień kani jest ruchomy, można go z łatwością przesuwać po całej długości trzonu. U muchomorów nie da się go przesunąć. Aby uniknąć pomyłki, najlepiej zbierać tylko dojrzałe owocniki. Sowy są większe od muchomorów, mają bardziej brązowy kapelusz, a w dotyku są gładkie, aksamitne. Kapelusze trującego muchomora mają zielonkawy lub szarawy kolor, a ich struktura jest włóknista. Warto też zwrócić uwagę na trzon – ten u kani jest pusty, a w bulwie nie ma wgłębienia. Muchomor za to posiada w dolnej części „pochwę”.
Innymi cechami charakteryzującymi kanie są:
Sowa – jak przyrządzić?
Najprostszym sposobem przyrządzenia kani jest usmażenie jej kapeluszy – takie danie z powodzeniem zastąpi mięso, przypomina nieco bowiem kotlety schabowe. Aby zrobić kotlety z kani, usuwamy jej miąższ, a kapelusz obieramy ze skórki. Następnie kapelusze obtaczamy w mące, w jajku i w bułce tartej, a potem smażymy na tłuszczu, aż się zrumienią. Zamiast tradycyjnej panierki można użyć ciasta piwnego lub ciasta naleśnikowego. Smażone kanie można także zamarynować w occie.