Suszarka do grzybów to urządzenie, które przyda się grzybiarzom, ale także osobom lubiącym suszone owoce, mięso lub warzywa. Dzięki takiej suszarce jest możliwe profesjonalne ususzenie różnych produktów – pozbawienie ich 70-80% wody. Jak wybrać dobrą suszarkę? Jak długo trwa suszenie? Sprawdźcie!
Suszarka do grzybów – ile kosztuje? Jaką pojemność wybrać?
Osoby zainteresowane zakupem suszarki do grzybów powinny zastanowić się, jak często będą używać tego urządzenia i jak wiele produktów w nim suszyć. Aby ususzyć pokaźny koszyk grzybów potrzebna będzie suszarka o pojemności około 10 l, z czterema-pięcioma półkami. Ceny małych suszarek zaczynają się już od około 80 zł, większość modeli to koszt około 150-200 zł, ale znajdziemy też takie, na które trzeba przeznaczyć aż 400 zł. Jeżeli tylko chcemy wypróbować sprzęt, spróbujmy pożyczyć go od kogoś bliskiego. Jeśli suszymy różne produkty i robimy to często, wybierzmy od razu większy model.
Suszarka do grzybów - ile prądu zużywa i ile pracuje?
Warto zwrócić uwagę na moc urządzenia – modele zwykle mają od 100 do 400W. Kupując suszarkę o niższej mocy musimy się liczyć się z dłuższym czasem suszenia (nawet do 15 godzin!) oraz większym ryzykiem przypalenia produktów. Czas pracy suszarki jest zależny nie tylko od mocy, ale także od rodzaju produktów. Grzyby (np. podgrzybki) suszy się średnio około 6 godzin, ale już suszenie maślaków będzie o wiele dłuższe.
Jak działa suszarka do grzybów? W jakiej temperaturze suszy?
W podstawie urządzenia znajduje się grzałka, która rozgrzewa się do wysokiej temperatury. Wentylator wypycha gorące powietrze do góry, dzięki czemu dociera ono do kolejnych pięter. W ten sposób suszą się kolejne partie produktów. Temperatura suszenia wynosi zwykle między 40 a 70*C.
Do czego wykorzystać suszarkę do grzybów?
Poza suszeniem grzybów suszarka przyda nam się także do suszenia owoców, warzyw, a także ziół. Taki sprzęt to doskonały prezent dla osoby, która interesuje się zielarstwem, pija samodzielnie przygotowane napary, herbaty czy używa własnoręcznie wyhodowanych ziół jako przypraw. Urządzenie jest przydatne, jeżeli lubimy suszone warzywa i owoce. Takie dodatki do potraw są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe – może zakup suszarki sprawi, że wprowadzimy je do swojej diety?
W dobrej suszarce (posiadającej różne – niezawodnie działające – programy suszenia) można także ususzyć mięso. Suszone kawałki mięsa sprawdzą się jako przekąska, a także w podróży lub jako smaczki dla zwierząt. Decydując się na suszenie mięsa, pamiętajmy, aby wykorzystywać jedynie to, które pochodzi z zaufanych źródeł.