Grzyby po cygańsku, czyli grzyby z papryką marynowane w słoikach, to doskonały przepis dla wszystkich, którzy lubią domowe przetwory. Grzyby z papryką są delikatniejszą przekąską niż te tradycyjne w occie, więc jeśli szukacie czegoś łagodniejszego w smaku, ten przepis jest dla Was! Jak zrobić grzyby z papryką na zimę? Wyjaśniamy!
Grzyby z papryką na zimę (grzyby po cygańsku) – przepis
Składniki:
Grzyby z papryką na zimę – sposób przygotowania
Grzyby oczyszczamy i płuczemy (duże owocniki kroimy na mniejsze kawałki), a następnie obgotowujemy je w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Cebule kroimy w piórka, a papryki – po usunięciu nasion – w niewielkie kawałki bądź w paski. Ząbki czosnku wyciskamy w wyciskarce.
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny lub oliwę i podsmażamy cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, zmiażdżony czosnek, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz obgotowane grzyby. Wszystko mieszamy, dodajemy także keczup bądź przecier pomidorowy, ocet, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około pół godziny. Grzyby z papryką są gotowe do pasteryzowania na zimę.
Jak pasteryzować grzyby z papryką na zimę?
Zanim zaczniemy przyrządzać potrawę, musimy przygotować dokładnie umyte i wyparzone słoiki z zakrętkami. Do każdego z nich nakładamy gorący sos grzybowy i mocno zakręcamy. Następnie do dużego garnka wlewamy wodę, a na dnie kładziemy ściereczkę lub kilka złożonych kawałków papierowego ręcznika. Słoiki wkładamy do garnka w taki sposób, aby nie stykały się ani ze sobą, ani ze ściankami naczynia. Gotujemy przez 30 minut, a potem studzimy razem z wodą. Tak przygotowane grzyby z papryką na zimę można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Wskazówki:
Jak jeść grzyby z papryką na zimę?
Tak przyrządzone grzyby z papryką można wykorzystać jako sos do ryżu lub na przykład placków ziemniaczanych. Niektórzy przyrządzają z ich dodatkiem pizze i zapiekanki, inni podają grzybki jako dodatek do mięsa lub pasztetu.