Jak zrobić grzyby z papryką na zimę?
Grzyby po cygańsku, czyli grzyby z papryką marynowane w słoikach, to doskonały przepis dla wszystkich, którzy lubią domowe przetwory. Grzyby z papryką są delikatniejszą przekąską niż te tradycyjne w occie, więc jeśli szukacie czegoś łagodniejszego w smaku, ten przepis jest dla Was! Jak zrobić grzyby z papryką na zimę? Wyjaśniamy!
Grzyby z papryką na zimę (grzyby po cygańsku) – przepis
Składniki:
- 2 kg przebranych grzybów leśnych,
- 3 cebule,
- 3 papryki żółte,
- 3 papryki czerwone,
- 100 g keczupu lub przecieru pomidorowego,
- 1 szklanka oliwy lub oleju roślinnego,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki octu spirytusowego,
- 1 łyżka cukru,
- 5 listków laurowych,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku
Grzyby z papryką na zimę – sposób przygotowania
Grzyby oczyszczamy i płuczemy (duże owocniki kroimy na mniejsze kawałki), a następnie obgotowujemy je w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Cebule kroimy w piórka, a papryki – po usunięciu nasion – w niewielkie kawałki bądź w paski. Ząbki czosnku wyciskamy w wyciskarce.
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny lub oliwę i podsmażamy cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, zmiażdżony czosnek, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz obgotowane grzyby. Wszystko mieszamy, dodajemy także keczup bądź przecier pomidorowy, ocet, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około pół godziny. Grzyby z papryką są gotowe do pasteryzowania na zimę.
Jak pasteryzować grzyby z papryką na zimę?
Zanim zaczniemy przyrządzać potrawę, musimy przygotować dokładnie umyte i wyparzone słoiki z zakrętkami. Do każdego z nich nakładamy gorący sos grzybowy i mocno zakręcamy. Następnie do dużego garnka wlewamy wodę, a na dnie kładziemy ściereczkę lub kilka złożonych kawałków papierowego ręcznika. Słoiki wkładamy do garnka w taki sposób, aby nie stykały się ani ze sobą, ani ze ściankami naczynia. Gotujemy przez 30 minut, a potem studzimy razem z wodą. Tak przygotowane grzyby z papryką na zimę można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Wskazówki:
- Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą dodać do potrawy pieprz cayenne lub sproszkowane chilli,
- Jeśli nie przepadacie za dodatkiem octu, zamiast octu spirytusowego wykorzystajcie jabłkowy – jest o wiele delikatniejszy w smaku,
- Do przygotowania tej potrawy można użyć różnych grzybów, również tych, od których na przykład odkrojono części zjedzone przez ślimaki. Dobrym pomysłem jest także użycie maślaków, których konsystencja idealnie sprawdzi się w tej formie.
Jak jeść grzyby z papryką na zimę?
Tak przyrządzone grzyby z papryką można wykorzystać jako sos do ryżu lub na przykład placków ziemniaczanych. Niektórzy przyrządzają z ich dodatkiem pizze i zapiekanki, inni podają grzybki jako dodatek do mięsa lub pasztetu.
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?
-
Kolejny genialny trik z internetu? Tortilla burger to teraz hit. Próbowaliście?
-
Znacie smażone lody? A... smażony krem? To genialna włoska przekąska, która rozpływa się w ustach
-
Rolnik miał wyrzucić ponad tysiąc ton "krzywych" buraków. Na ratunek przyszła sieć sklepów
- Co powiecie na robaki w kuchni? Agencja UE ds. żywności uznała mącznika młynarka za jadalnego i zdrowego
- Toruń. Mieli zamknąć popularną knajpę. Fani stanęli murem. Wtem kradzież i włamanie
- Eksperymenty z kuchnią roślinną łatwe jak nigdy dotąd
- Restauracje zamknięte co najmniej do końca stycznia. Nieoficjalnie do kwietnia. Bunt przedsiębiorców
- Potrafisz wymówić nazwy tych potraw? Sprawdź, czy bez wstydu możesz iść do restauracji