Jak zrobić grzyby z papryką na zimę?

Kolejne grzybobranie się udało? Zrobiliście już suszone grzyby, marynowane w occie i szukacie innych pomysłów na przetwory? Sprawdźcie przepis na grzyby z papryką na zimę, czyli grzyby po cygańsku! Jak je przygotować?

Grzyby po cygańsku, czyli grzyby z papryką marynowane w słoikach, to doskonały przepis dla wszystkich, którzy lubią domowe przetwory. Grzyby z papryką są delikatniejszą przekąską niż te tradycyjne w occie, więc jeśli szukacie czegoś łagodniejszego w smaku, ten przepis jest dla Was! Jak zrobić grzyby z papryką na zimę? Wyjaśniamy!

Grzyby z papryką na zimę (grzyby po cygańsku) – przepis

Składniki:

  • 2 kg przebranych grzybów leśnych,
  • 3 cebule,
  • 3 papryki żółte,
  • 3 papryki czerwone,
  • 100 g keczupu lub przecieru pomidorowego,
  • 1 szklanka oliwy lub oleju roślinnego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki octu spirytusowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 5 listków laurowych,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku

Grzyby z papryką na zimę – sposób przygotowania

Grzyby oczyszczamy i płuczemy (duże owocniki kroimy na mniejsze kawałki), a następnie obgotowujemy je w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Cebule kroimy w piórka, a papryki – po usunięciu nasion – w niewielkie kawałki bądź w paski. Ząbki czosnku wyciskamy w wyciskarce.

Na patelni rozgrzewamy olej roślinny lub oliwę i podsmażamy cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, zmiażdżony czosnek, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz obgotowane grzyby. Wszystko mieszamy, dodajemy także keczup bądź przecier pomidorowy, ocet, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około pół godziny. Grzyby z papryką są gotowe do pasteryzowania na zimę.

Jak pasteryzować grzyby z papryką na zimę?

Zanim zaczniemy przyrządzać potrawę, musimy przygotować dokładnie umyte i wyparzone słoiki z zakrętkami. Do każdego z nich nakładamy gorący sos grzybowy i mocno zakręcamy. Następnie do dużego garnka wlewamy wodę, a na dnie kładziemy ściereczkę lub kilka złożonych kawałków papierowego ręcznika. Słoiki wkładamy do garnka w taki sposób, aby nie stykały się ani ze sobą, ani ze ściankami naczynia. Gotujemy przez 30 minut, a potem studzimy razem z wodą. Tak przygotowane grzyby z papryką na zimę można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Wskazówki:

  • Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą dodać do potrawy pieprz cayenne lub sproszkowane chilli,
  • Jeśli nie przepadacie za dodatkiem octu, zamiast octu spirytusowego wykorzystajcie jabłkowy – jest o wiele delikatniejszy w smaku,
  • Do przygotowania tej potrawy można użyć różnych grzybów, również tych, od których na przykład odkrojono części zjedzone przez ślimaki. Dobrym pomysłem jest także użycie maślaków, których konsystencja idealnie sprawdzi się w tej formie.

Jak jeść grzyby z papryką na zimę?

Tak przyrządzone grzyby z papryką można wykorzystać jako sos do ryżu lub na przykład placków ziemniaczanych. Niektórzy przyrządzają z ich dodatkiem pizze i zapiekanki, inni podają grzybki jako dodatek do mięsa lub pasztetu. 

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.