Dania ze świeżymi grzybami leśnymi

Zbliża się jesień, a to oznacza, że czas na pyszne dania ze świeżymi grzybami leśnymi! Jeśli po udanym grzybobraniu lub zakupach na okolicznym straganie z grzybami zastanawiacie się, co przygotować, sprawdźcie u nas! Mamy kilka propozycji na dania ze świeżymi grzybami leśnymi!

Szukacie pomysłów na dania ze świeżymi grzybami? Dobrze trafiliście! Jesteśmy zdania, że w ferworze przygotowywania suszonych grzybów na święta i grzybków w occie na zimę, nie można zapomnieć o daniach ze świeżych grzybów. Co z nich przyrządzić? Sprawdźcie!

Dania ze świeżych grzybów – przepisy

Dania ze świeżych grzybów: sos do kopytek, placków i kotletów ziemniaczanych

Składniki:

  • 500 g przebranych i oczyszczonych świeżych grzybów (np. borowików czy podgrzybków),
  • 1 spora cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki śmietany do sosów lub gęstego jogurtu naturalnego,
  • szczypta majeranku,
  • szczypta tymianku,
  • szczypta cząbru,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sos grzybowy do kopytek, placków i kotletów?

Przebrane, opłukane grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku wyciskamy w wyciskarce. Na głębokiej patelni (lub w rondelku) rozgrzewamy masło z dodatkiem oleju i wrzucamy cebulkę. Gdy się zeszkli, dodajemy grzyby oraz rozdrobniony czosnek, a także majeranek, tymianek i cząber i wszystko mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 10 minut, aż grzyby zmiękną. Mąkę łączymy z wodą, dodajemy jogurt bądź śmietanę oraz 2-3 łyżki sosu z patelni. Połączone składniki dodajemy do sosu i wszystko razem mieszamy. Po 2-3 minutach zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z plackami lub kotletami ziemniaczanymi, z kopytkami, pyzami, kluskami śląskimi itd.

Dania ze świeżych grzybów: risotto

Składniki:

  • 200 g surowego ryżu do risotto,
  • 300 g świeżych grzybów,
  • 200 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka,
  • 2 cebule,
  • 250 ml bulionu drobiowego, warzywnego lub grzybowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 80 g tartego parmezanu,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • łyżeczka bazylii,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa lub olej roślinny do smażenia.

Jak zrobić grzybowe risotto?

Mięso z piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy słodką papryką i tymiankiem. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i podsmażamy mięso. Dodajemy do niego posiekaną w kostkę cebulę, a gdy ta się zeszkli, wrzucamy pokrojone na kawałki grzyby. Dodajemy wyciśnięty w wyciskarce czosnek, smażymy przez chwilę, a potem wsypujemy ryż. Następnie całość zalewamy bulionem i cały czas mieszamy, aż ryż wchłonie bulion i zmięknie. Wtedy dodajemy tarty parmezan oraz śmietankę. Po dokładnym wymieszaniu doprawiamy bazylią, rozmarynem oraz solą i pieprzem do smaku.

Dania ze świeżych grzybów: zupa grzybowa z kaszą gryczaną

Składniki:

  • 200 g świeżych grzybów,
  • 50 g surowej kaszy gryczanej,
  • 1 spora cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 korzenia selera,
  • 4 łyżki oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • woda,
  • suszony cząber,
  • suszony tymianek,
  • natka pietruszki,
  • kwaśna śmietana,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić zupę grzybową z kaszą gryczaną?

Marchewkę, seler i pietruszkę obierz, włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj ziarna ziela angielskiego, liście laurowe i gotuj przez pół godziny pod przykryciem. Cebulę pokrój w piórka, a grzyby – na mniejsze kawałki. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej i zeszklij cebulę, a potem dodaj grzyby i smaż przez kilka minut. Kaszę gryczaną zalej wodą i odstaw na 10 minut, aby wchłonęła wodę.

Z ugotowanego bulionu wyjmij warzywa i przecedź płyn do garnka z grzybami i cebulą. Marchewkę i pietruszkę wyjęte z bulionu pokrój w plasterki i dodaj z powrotem do zupy. Kaszę gryczaną odcedź i wsyp do zupy. Dopraw cząbrem i tymiankiem, a także solą i pieprzem, gotuj aż kasza i grzyby będą miękkie. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA