Szukacie pomysłów na dania ze świeżymi grzybami? Dobrze trafiliście! Jesteśmy zdania, że w ferworze przygotowywania suszonych grzybów na święta i grzybków w occie na zimę, nie można zapomnieć o daniach ze świeżych grzybów. Co z nich przyrządzić? Sprawdźcie!
Dania ze świeżych grzybów – przepisy
Dania ze świeżych grzybów: sos do kopytek, placków i kotletów ziemniaczanych
Składniki:
Jak zrobić sos grzybowy do kopytek, placków i kotletów?
Przebrane, opłukane grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku wyciskamy w wyciskarce. Na głębokiej patelni (lub w rondelku) rozgrzewamy masło z dodatkiem oleju i wrzucamy cebulkę. Gdy się zeszkli, dodajemy grzyby oraz rozdrobniony czosnek, a także majeranek, tymianek i cząber i wszystko mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 10 minut, aż grzyby zmiękną. Mąkę łączymy z wodą, dodajemy jogurt bądź śmietanę oraz 2-3 łyżki sosu z patelni. Połączone składniki dodajemy do sosu i wszystko razem mieszamy. Po 2-3 minutach zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z plackami lub kotletami ziemniaczanymi, z kopytkami, pyzami, kluskami śląskimi itd.
Dania ze świeżych grzybów: risotto
Składniki:
Jak zrobić grzybowe risotto?
Mięso z piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy słodką papryką i tymiankiem. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i podsmażamy mięso. Dodajemy do niego posiekaną w kostkę cebulę, a gdy ta się zeszkli, wrzucamy pokrojone na kawałki grzyby. Dodajemy wyciśnięty w wyciskarce czosnek, smażymy przez chwilę, a potem wsypujemy ryż. Następnie całość zalewamy bulionem i cały czas mieszamy, aż ryż wchłonie bulion i zmięknie. Wtedy dodajemy tarty parmezan oraz śmietankę. Po dokładnym wymieszaniu doprawiamy bazylią, rozmarynem oraz solą i pieprzem do smaku.
Dania ze świeżych grzybów: zupa grzybowa z kaszą gryczaną
Składniki:
Jak zrobić zupę grzybową z kaszą gryczaną?
Marchewkę, seler i pietruszkę obierz, włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj ziarna ziela angielskiego, liście laurowe i gotuj przez pół godziny pod przykryciem. Cebulę pokrój w piórka, a grzyby – na mniejsze kawałki. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej i zeszklij cebulę, a potem dodaj grzyby i smaż przez kilka minut. Kaszę gryczaną zalej wodą i odstaw na 10 minut, aby wchłonęła wodę.
Z ugotowanego bulionu wyjmij warzywa i przecedź płyn do garnka z grzybami i cebulą. Marchewkę i pietruszkę wyjęte z bulionu pokrój w plasterki i dodaj z powrotem do zupy. Kaszę gryczaną odcedź i wsyp do zupy. Dopraw cząbrem i tymiankiem, a także solą i pieprzem, gotuj aż kasza i grzyby będą miękkie. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany.