Ocet jabłkowy - jakie ma właściwości? Do czego można go wykorzystać?

Ocet jabłkowy to jeden z najczęściej spotykanych rodzajów octu w naszych kuchniach. Jest łatwy do samodzielnego przyrządzenia i sprawdza się zarówno jako dodatek do potraw, jak i specyfik pomocny przy sprzątaniu. Sprawdźcie, jakie właściwości ma ocet jabłkowy i do czego można go wykorzystać!

Ocet jabłkowy pojawia się w wielu przepisach kulinarnych – jest delikatniejszy i smaczniejszy niż najbardziej rozpowszechniony ocet spirytusowy. W kuchni możecie wykorzystać go nie tylko do potraw, ale także do codziennych porządków. Jest także popularnym produktem leczniczym.Do czego wykorzystać ocet jabłkowy? Na co zadziała najlepiej?

Ocet jabłkowy w diecie – co warto wiedzieć?

Ocet jabłkowy doskonale sprawdzi się wszędzie tam, gdzie używamy najpopularniejszego w kuchni octu spirytusowego. Używajcie go do marynat, sosów sałatkowych typu winegret, do przetworów lub jako przyprawy. Warto wiedzieć, że ocet łagodzi smak pikantny – jeśli przez przypadek doprawiliście danie zbyt dużą ilością ostrych przypraw, dodajcie trochę octu jabłkowego. Smak powinien się wyregulować.

Ocet jabłkowy – właściwości lecznicze

Ocet jabłkowy jest źródłem wielu składników odżywczych. Zawarte w nim witaminy i minerały mają dobry wpływ na kondycję włosów i paznokci oraz wspomagają pamięć. Dzięki jemu dodatkowi do potraw możemy obniżyć poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Ocet jabłkowy wpływa także pozytywnie na produkcję enzymów trawiennych oraz zmniejsza wchłanianie tłuszczów. Z tego powodu chętnie sięgają po niego osoby na diecie odchudzającej. Produkt ten warto także dodawać do domowych syropów i płukanek stosowanych podczas leczenia przeziębień. Pomoże udrożnić nos, wzmocni odporność oraz sprawdzi się jako naturalny probiotyk.

Ocet jabłkowy wykazuje także działanie antyseptyczne i antybakteryjne. Rozcieńczony z wodą sprawdza do przemywania miejsc ze zmianami grzybiczymi, brodawkami i kurzajkami, można go stosować także w leczeniu wszawicy.

Ocet jabłkowy na odchudzanie – jak pić?

Ocet jabłkowy uchodzi za skuteczny środek wspomagający odchudzanie przez zmniejszenie wchłaniania tłuszczów oraz działanie hamujące apetyt. W tym celu można pić wodę z octem jabłkowym (łyżka octu na szklankę wody). Taką kurację stosujemy przez codziennie tydzień, a następnie robimy miesięczną przerwę. Zbyt częste przyjmowanie octu jabłkowego może mieć negatywny wpływ na szkliwo, powodować zgagę i bóle brzucha oraz hipoglikemię. Do picia najlepiej wybrać ocet jabłkowy niefiltrowany dobrej firmy lub przyrządzić go samodzielnie Octu nie powinny pić kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na wrzody żołądka.

Ocet jabłkowy w kosmetyce

Ocet jabłkowy to doskonały środek do pielęgnacji skóry i włosów. Należy pamiętać, że najlepiej rozcieńczyć go z wodą – im większe ewentualne zmiany chorobowe, tym więcej octu należy użyć. Można nim płukać włosy, ponieważ doskonale domyka ich łuski i sprawia, że staną się miękkie i błyszczące. Osoby, które borykają się z trądzikiem, przesuszoną skórą lub nadmiarem sebum, mogą wykorzystać ocet jabłkowy rozcieńczony z wodą jako tonik.

Jakie ma zastosowanie w kuchni zwykły ocet jabłkowy?

Poza zastosowaniem do potraw, ocet jabłkowy można także wykorzystać podczas sprzątania. To naturalny i ekologiczny środek czyszczący i odkażający. Rozcieńczonym z wodą octem jabłkowym możemy przecierać powierzchnie, czyścić kuchnię, piekarnik, podłogi, polerować naczynia i sztućce… Większe zabrudzenia można zalać rozcieńczonym octem i zostawić na pół godziny, a dopiero później wyczyścić. Ocet jabłkowy sprawdzi się też jako specyfik neutralizujący przykre zapachy.

Zobacz, jak zrobić ocet jabłkowy w domu >>

Zobacz wideo