Był już krwawiący grzyb. Jest też taki, który się "topi". Widok? Jak z horroru

Okazuje się, że stwierdzenie "emocje jak na grzybobraniu" wcale nie musi mieć ironicznego wydźwięku. Podczas leśnych polowań można bowiem natrafić na wyjątkowe okazy, których widok na pierwszy rzut oka może zmrozić krew w żyłach.

Czernidłak - grzyb jak z horroru

Pisaliśmy już o paluchach umarlaka, "krwawiących" ozorkach dębowych, a nawet grzybach, które zmieniają owady w zombie. Pora na kolejny nietypowy okaz, który można spotkać podczas spacerów po lesie.

Czernidłak to grzyb, na którego nietrudno natrafić. Występuje licznie na trawnikach, łąkach, w parkach i lasach. Zarówno młody osobnik, jak i dojrzały nie wywołuje specjalnych emocji - ot szarawy grzyb na długiej nóżce, o sporym, opadającym kapeluszu. Jednak najciekawszą postać przybiera, gdy się rozpada. O tym zjawisku rozpisali się ostatnio leśnicy z Lasów Państwowych z Radomia na swoim profilu na Facebooku.

W Polsce najpopularniejszymi gatunkami są czernidłak kołpakowaty i pospolity. Grzyby obu tych odmian rozpadają się w podobny sposób. Ich kapelusze z czasem zmieniają się w czarną masę, która powoli skapuje na ziemię. Jak czytamy pod postem:

Te krople to masa z zarodnikami, które są czarnej barwy, w odróżnieniu od młodych owocników - białych lub różowawych.
[Czernidłaki] to saprotrofy – rozkładają martwe szczątki roślinne. Nie traktujcie ich zatem kopniakami (niestety często obrywają w ten sposób) – mają do odegrania swoją rolę w przyrodzie.

Konsystencja oraz kolor tej osobliwej mazi został doceniony już wieki temu. Wykorzystywano ją bowiem zamiast atramentu (stąd też łacińska nazwa niektórych gatunków, np. pospolity to Coprinopsis atramentaria).

Zobacz wideo Jak oczyścić kurki, czyli grzyby bez zarzutu

Czernidłaki - jadalne czy nie? To zależy

Jak w przypadku większości grzybów, tych starych i rozpadających się nie ma co zabierać do koszyka. Jednak zarówno czernidłaki kołpakowate, jak i pospolite są jadalne, choć jest jedno "ale". Pierwsze po obróbce można jeść bez obaw, tych drugich za to nie należy spożywać z alkoholem (co najmniej 24 godziny przed i 72 godziny po zjedzeniu grzyba, nie wolno pić żadnych trunków). To połączenie wywołuje bowiem objawy silnego zatrucia, m.in. zaczerwienienie skóry twarzy i klatki piersiowej, przyspieszone biciem serca, wymioty czy ból głowy.

Dawniej sprytne małżonki używały tego fortelu na "zachęcenie" mężów do porzucenia nałogu alkoholowego

- czytamy pod postem Lasów Państwowych.

Czernidłak kołpakowaty a pospolity

Oba grzyby można odróżnić dzięki kapeluszom - u tych kołpakowatych są podłużne i przyczepione także u dołu (starsze od spodu podwijają się do zewnątrz) oraz mają postrzępioną "skórkę". U pospolitych zaś mają dzwonkowaty kształt, są krótsze i gładkie.

Po lewej czernidłak kołpakowaty, po prawej pospolity - niejadalny.
Po lewej czernidłak kołpakowaty, po prawej pospolity - niejadalny. fot. Shutterstock.com / Randy Bjorklund; Gabriela Beres
Więcej o: