Był już krwawiący grzyb. Jest też taki, który się "topi". Widok? Jak z horroru
Czernidłak - grzyb jak z horroru
Pisaliśmy już o paluchach umarlaka, "krwawiących" ozorkach dębowych, a nawet grzybach, które zmieniają owady w zombie. Pora na kolejny nietypowy okaz, który można spotkać podczas spacerów po lesie.
Czernidłak to grzyb, na którego nietrudno natrafić. Występuje licznie na trawnikach, łąkach, w parkach i lasach. Zarówno młody osobnik, jak i dojrzały nie wywołuje specjalnych emocji - ot szarawy grzyb na długiej nóżce, o sporym, opadającym kapeluszu. Jednak najciekawszą postać przybiera, gdy się rozpada. O tym zjawisku rozpisali się ostatnio leśnicy z Lasów Państwowych z Radomia na swoim profilu na Facebooku.
W Polsce najpopularniejszymi gatunkami są czernidłak kołpakowaty i pospolity. Grzyby obu tych odmian rozpadają się w podobny sposób. Ich kapelusze z czasem zmieniają się w czarną masę, która powoli skapuje na ziemię. Jak czytamy pod postem:
Te krople to masa z zarodnikami, które są czarnej barwy, w odróżnieniu od młodych owocników - białych lub różowawych.
[Czernidłaki] to saprotrofy – rozkładają martwe szczątki roślinne. Nie traktujcie ich zatem kopniakami (niestety często obrywają w ten sposób) – mają do odegrania swoją rolę w przyrodzie.
Konsystencja oraz kolor tej osobliwej mazi został doceniony już wieki temu. Wykorzystywano ją bowiem zamiast atramentu (stąd też łacińska nazwa niektórych gatunków, np. pospolity to Coprinopsis atramentaria).
Czernidłaki - jadalne czy nie? To zależy
Jak w przypadku większości grzybów, tych starych i rozpadających się nie ma co zabierać do koszyka. Jednak zarówno czernidłaki kołpakowate, jak i pospolite są jadalne, choć jest jedno "ale". Pierwsze po obróbce można jeść bez obaw, tych drugich za to nie należy spożywać z alkoholem (co najmniej 24 godziny przed i 72 godziny po zjedzeniu grzyba, nie wolno pić żadnych trunków). To połączenie wywołuje bowiem objawy silnego zatrucia, m.in. zaczerwienienie skóry twarzy i klatki piersiowej, przyspieszone biciem serca, wymioty czy ból głowy.
Dawniej sprytne małżonki używały tego fortelu na "zachęcenie" mężów do porzucenia nałogu alkoholowego
- czytamy pod postem Lasów Państwowych.
Czernidłak kołpakowaty a pospolity
Oba grzyby można odróżnić dzięki kapeluszom - u tych kołpakowatych są podłużne i przyczepione także u dołu (starsze od spodu podwijają się do zewnątrz) oraz mają postrzępioną "skórkę". U pospolitych zaś mają dzwonkowaty kształt, są krótsze i gładkie.
Po lewej czernidłak kołpakowaty, po prawej pospolity - niejadalny. fot. Shutterstock.com / Randy Bjorklund; Gabriela Beres
-
Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Kroisz pomidora, a tam niespodzianka. To wcale nie są robaki
-
"To takie płaskie ufo, uwielbiałam". Pamiętacie ciastka amerykany? Mamy przepis
- Kiedy siać koper ogrodowy, czyli wszystko, co musisz wiedzieć o uprawie koperku
- Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki
- Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni
- "Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
- Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"