Przepisów na idealne ziemniaczki jest masa. 19-letni piekarz i gwiazda Instagrama zdradza swój sposób
Pieczone ziemniaki - przepis idealny?
Czasem najprostsze danie najłatwiej zepsuć. Do takich należą pieczone ziemniaki. Nietrudno o to, by z zewnątrz były przypalone, a w środku jeszcze surowe. Albo w druga stronę - łatwo je "zagotować" w piekarniku, wtedy momentalnie zamieniają się w puree. Znając ten problem, australijski piekarz i gwiazda Instagrama, Morgan Hipworth, postanowił podzielić się swoim sposobem na zawsze idealne pieczone ziemniaki - miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Zróbmy najlepsze pieczone ziemniaczki, jakie w życiu jedliście
- powiedział na nagraniu. Zatem do dzieła!
Idealne pieczone ziemniaki
Składniki (w ilości wedle uznania):
- ziemniaki odmiany Kipfler
- olej arachidowy lub słonecznikowy
- sól morska
- pieprz
- sól selerowa
- tymianek
- rozmaryn
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieramy i czyścimy pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka i gotujemy w mocno osolonej wodzie do momentu, kiedy będzie się dało wbić w nie widelec. Następnie odcedzamy ziemniaki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem i doprawiamy przyprawami oraz ziołami. Całość wkładamy do piekarnika na 45 minut, aż się ładnie przypieką. W połowie czasu mieszamy ziemniaki, by równomiernie się przyrumieniły.
Dlaczego to działa? Diabeł tkwi w szczegółach
Sposób wydaje się być banalnie prosty, jednak ważne są szczegóły. Do przygotowania tego dania piekarz wykorzystał ziemniaki odmiany Kipfler, popularnej w Australii i Stanach Zjednoczonych. W Polsce trudniej ją dostać, jednak można zamienić na inne ziemniaki typu B, czyli ogólnoużytkowego (niezbyt mączyste, ale i niezbyt twarde). To na przykład Gala, Irga czy Irys. Dzięki wstępnemu ugotowaniu ziemniaków, po upieczeniu będą idealnie miękkie w środku.
Również dobór tłuszczu jest nieprzypadkowy. Użyty przez Hipwortha olej arachidowy ma wysoką temperaturę dymienia. Dzięki temu ziemniaki się nie przypalą przez długie pieczenie w 220 stopniach Celsjusza. Dodatkowo zyskują ciekawy smak. Zapytany w komentarzach, czy osoby uczulone na orzechy mogą skorzystać z innego oleju, stwierdził, że słonecznikowy również się sprawdzi.
Co sądzicie o takim przygotowaniu pieczonych ziemniaków? Spróbujecie?
-
Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Kroisz pomidora, a tam niespodzianka. To wcale nie są robaki
-
"To takie płaskie ufo, uwielbiałam". Pamiętacie ciastka amerykany? Mamy przepis
- Kiedy siać koper ogrodowy, czyli wszystko, co musisz wiedzieć o uprawie koperku
- Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki
- Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni
- "Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
- Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"