Pracownicy gastronomii popierają #strajkkobiet. Pioruny na pączkach, ciastkach, w kawie
Gastronomia wspiera #strajkkobiet
Wiele lokali gastronomicznych stoi na skraju bankructwa. Pomimo tej, dla wielu tragicznej, sytuacji pracownicy postanowili okazać swoje wsparcie kobietom w jednym z najbardziej burzliwych sporów politycznych w ostatnich latach. Niektórzy pokazują je poprzez grafiki, inni sprzedają chleby czy ciastka ze znanymi z transparentów wzorami, jeszcze inni oferują wsparcie finansowe strajku z zysków ze sprzedaży konkretnych produktów. W proteście biorą też udział instagramowi foodies. Zobaczcie naszą galerię wpisów na Instagramie i Facebooku.
Sieć cukierni Lukullus dołączyła do strajku. Przedstawiciele zaoferowali przekazanie zysków ze sprzedaży swoich napoleonek do końca roku na rzecz strajkujących. Post polubiono prawie sześć tysięcy razy, a w komentarzach pojawiła się lawina pozytywnych wpisów.
Za to popularna cukierniczka z okolic Poznania w ramach protestu przygotowała wyjątkowy tort. Na białych piętrach jej ciasta pojawiły się krwistoczerwone dekoracje z wymownym piorunem. Co w komentarzach? Oklaski, serca i słowa poparcia.
Do strajku dołączyła także znana warszawska piekarnia Cała w mące (jakiś czas temu pisaliśmy o jej właścicielce, która w czasie epidemii rozdawała chętnym zaczątki zakwasu, by mogli upiec własny chleb). Można tam dostać specjalny chleb. Sami zobaczcie.
Popularnym strajkowym trendem stały się ciasteczka z piorunującą dekoracją. Na Instagramie można znaleźć zarówno przepisy przygotowane przez foodies, jak i produkty sprzedawane przez cukiernie.
Z kolei w ostródzkiej kawiarni Kawa na Ławę króluje gorący napój z pianką i tematyczną dekoracją. Jak sugeruje administrator profilu pod postem, taka kawa sprawdzi się idealnie na popołudniowy spacer.
Warszawska pizzeria Bottega Napoli również włączyła się w strajk. Od środy 28 października można u nich kupować specjalną pizzę z piorunem. Pięć procent dochodu z jej sprzedaży trafi na potrzeby strajkujących.
***
Trwa strajk kobiet - tu możesz śledzić wydarzenia. Gazeta.pl daje swoje wsparcie.
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie